Visoka financijska investicija

Kako vlasti mogu riješiti stanje pasa lutalica?

Lifestyle / Životinje | 17. 09. 2019. u 14:06 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovogodišnje brojanje pasa koje Fondacija Dogs Trust u Kantonu Sarajevo provodi još od 2011. godine, pokazuje da je broj napuštenih pasa u četiri gradske općine 2019. godine u odnosu na prošlu godinu, manji  za 23 posto, a u ostalim općinama Kantona za 20 posto, što za cijeli Kanton iznosi smanjenje za ukupno 20,2 posto.

Istraživanje je pokazalo da je vidljivo kontinuirano poboljšanje zdravstvenog stanja, uhranjenosti i prijateljskog odnosa prema timovima koji provode istraživanje na terenu, te se brinu za dobrobit pasa na ulici.

  / 

Prošlogodišnje statistike su pokazale da je kroz Dogs Trust program masovne sterilizacije, između 2013. i 2018. godine, u Kantonu Sarajevo sterilizirano 80 posto ukupne populacije napuštenih pasa, što prema mišljenju stručnjaka predstavlja dobru osnovu i preduvjet za trajno rješenje problema, ali samo ako vlasti uspostave sistem i osiguraju dosljedno provođenje.

Iz Dogs trusta navode kako postoje naznake da vlasti u Kantonu Sarajevo pokreću inicijativu za uspostavljanje zakonskog sistema koji bi osigurao prevenciju i sankcioniranje neodgovornog vlasništva. Međutim, ističu kako sistem još nije uspostavljen pa nije začudilo da ovogodišnje istraživanje pokazuje da je broj napuštenih kučića u KS povećan za gotovo 7 posto.

Iz pokreta također ističu kako povećanje broja novih kučića jasno pokazuje da lokalne vlasti mogu problem riješiti jedino ako uspostave i osiguraju dosljedno provođenje sistema, a da bi se u suprotnom moglo desiti da se problem ubrzo vrati u punom obimu.

Pored masovne sterilizacije napuštenih pasa, Fondacija Dogs Trust u Kantonu Sarajevo pruža podršku i kroz besplatnu sterilizaciju vlasničkih pasa, Program edukacije školske djece, Program edukacije vlasnika i obuke pasa – Školu za pse, Program fostering udomljavanja napuštenih pasa,  te kampanje edukacije javnosti kako bi građani izgradili svijest o važnosti ovog pitanja ne samo za dobrobit životinja nego i ljudi, a fondacija programe financira u cijelosti.

Nadamo se da će Kanton Sarajevo, kako je i najavljeno, pokrenuti akcije da se sistem uspostavi i osigura dosljedno i transparentno provođenje, te da će glavni grad postati uzor, pokazujući da se uz adekvatnu inicijativu, ali i pomoć koju pruža Dogs Trust, problem može riješiti na efikasan i human način, trajno tako da na ulicama više nema napuštenih pasa, navode iz Fondacije Dogs Trust.

Kopirati
Drag cursor here to close