Stali na kraj problemu

Kako je Nizozemska postala prva zemlja na svijetu bez pasa lutalica?

Ako u Nizozemskoj napustite psa, možete završiti u zatvoru i tamo ostati do 3 godine te platiti vrtoglavih 19.500 eura.
Lifestyle / Životinje | 05. 09. 2023. u 21:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ako ste ljubitelji životinja, sigurno vam se srce para kada odete na putovanje i u najskromnijim kutcima vidite sakrivene i uplašene napuštene pse za koje nikoga nije briga. No kad ste u Nizozemskoj, s napuštenim psima nećete se susretati jer su postali prva zemlja na svijetu u kojoj ih - nema.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, na svijetu postoji više od 200 milijuna napuštenih pasa i pasa lutalica. No nizozemska vlada uložila je velike napore da postane prva zemlja na svijetu u kojoj neće biti jadnih napuštenih životinja koje često na cesti žive u najgorim uvjetima i stala na kraj problemu.

Veza Nizozemaca s psima kao ljubimcima traje još od davnih vremena. Nekada su samo pripadnici višeg staleža bili sretnici koji su pse držali kao kućne ljubimce, te je to za njih predstavljalo svojevrstan statusni simbol. Pse su imali i pripadnici nižih klasa, no oni su ih koristili uglavnom za mukotrpan rad.

Shodno tome, sve više i više pripadnika više klase uživalo je u društvu različitih pasmina pasa, no do problema dolazi u 19. stoljeću s pojavom i širenjem bjesnoće. U to vrijeme postojalo je uvriježeno mišljenje da je zdravlje psa odraz zdravlja vlasnika pa je većina onih koji su uživali to statusno pravo svoje životinje pojavom bjesnoće odmah napustila.

Prve inicijative regulacije problematike napuštenih pasa i pasa lutalica pojavile su se upravo u 19. stoljeću kad je vlada uvela porez na pse. Iako na prvu zvuči odlično, dogodio se kontraefekt. Većina ljudi nije imala novca da plati porez ili pse više nije željela, stoga je opet najjednostavnije rješenje bilo izbacivanje mnogih ljubimaca na ulicu.

Ostavljenih pasa iz godine u godinu bilo je sve više, a upravo su Nizozemci bili prvi koji su doskočili tom problemu. Osmislili su nacionalni program koji se pokazao kao pravi pogodak.

Program koji odobrava i Svjetska agencija za zaštitu životinja naziva se CNVR, a brine se o sakupljanju životinja s ceste, njihovu kastriranju i cijepljenju. Određen je i poseban porez na kupnju životinja, što je mnoge od onih koji su željeli psa odvratilo od prvotne ideje za kupnjom te su po svog ljubimca otišli u skloništa za napuštene životinje, piše pinkufer.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close