Jegulja

Čudovište u Buškom jezeru nije nevjerojatna pojava

Ribolovac Nermin Dizdarević iz Tuzle na Buškom jezeru upecao je jegulju dugu 90 centimetara i tešku oko dva kilograma.
Lifestyle / Životinje | 10. 06. 2020. u 10:40 D.A. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pojava jegulje u Buškom jezeru nije nevjerojatna pojava, kazao je stručnjak za ribolov Jugo Brdar, koji radi na izradi dokumenta ribolovne osnove za ovo područje.

Podsjetimo, ribolovac Nermin Dizdarević iz Tuzle na Buškom jezeru upecao je jegulju dugu 90 centimetara i tešku oko dva kilograma.

Foto: HBZ-vijesti / Uhvaćena jegulja u Buškom jezeru

U potrazi za hranom

Brdar je za Bljesak.info pojasnio kako je jegulja jedinka za koju nema prepreka kada je u potrazi za hranom, pa joj ni brane kakve su na Buškom jezeru nisu prepreka za prolaz. Napomenuo je kako važan su važan čimbenik u njenom prolazu i podzemne vode i činjenica da je sve povezano.

''Pojedinci su se odmah javili sa sumnjom u relevantnost informacije, no o tome nema govora. Dobili smo informaciju od ribolovaca iz Tuzle i došli na lice mjesta te se svojim očima uvjerili da je riječ o jegulji'', istaknuo je dodajući kako se uz ovo jezero često vežu razne misterije.

Kazao je kako je u razgovoru s drugim stručnjacima, profesorom Brankom Glamuzinom s Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku te profesorom Jerkom Pavličevićem sa Sveučilišta u Mostaru zaključio kako se ne treba previše čuditi ovoj pojavi.

Foto: Bljesak.info / Buško jezero

''Vjerujem da je jegulja postala vrsta koja sada obitava u tu'', kazao je Brdar za Bljesak.info navodeći kako je u razgovoru s predsjednikom Udruge sportskih ribolovaca u Sinju saznao da su oni prilikom rada na sportsko-ribolovnoj osnovi za riječicu Rudu koja izvire na drugoj strani Buškog jezera pronašli i tamo ovu vrstu, no nitko je nije ulovio na ovaj način kao ribari iz Tuzle.

Neobično jezero

Prema neslužbenim infomacijama, spominje se kako su ribari i ranije imali priliku uloviti jegulju, no u neznanju i strahu bi kidali silkove kojima je uhvaćena.

''Profesor Glamuzina koji lovi u donjem dijelu Neretve otkrio mi je da se takvi primjerci zbog toga što se događa u delti Neretve više ne mogu pronaći ni u Neretvi, te da je stvarno fenomen'', kazao je Brdar.

Buško jezero je, kako je već Brdar napomenuo, veoma zanimljivo pa su, kako je otkrio, u procesu izrade ribolovne osnove uspjeli pronaći i neke mikrovrste koje su praktično nestale iz Buškog jezera.

''Ubacivanjem novih alohtonih vrsta primjerice som, smuđa i slično, u velikom dijelu jezera su autohtone vrste nestale, ali uspjeli smo ih pronaći'', istaknuo je.

Napomenuo je kako će profesori o svemu donijeti stručno mišljenje u ovom dijelu regije.

Kopirati
Drag cursor here to close