Majmun radi što majmun vidi

Jacksonova čimpanza Bubbles danas živi u divljini i ne voli se slikati

Jackson još u osamdesetim nabavio je čimpanzu Bubbles za kućnog ljubimca. Pjevač je spasio životinju iz centra za medicinsko istraživanje. Prvo je živio s njim u Los Angelesu, a onda se preselio u Neverland 1988. godine.
Lifestyle / Životinje | 30. 08. 2018. u 14:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čimpanza Bubbles zasigurno je jedna od najslavnijih životinja za koju javnost zna, a razlog leži u činjenici da je popularni majmun bio kućni ljubimac kralja popa Michaela Jackson.

Jackson još u osamdesetim nabavio je čimpanzu Bubbles za kućnog ljubimca. Pjevač je spasio životinju iz centra za medicinsko istraživanje. Prvo je živio s njim u Los Angelesu, a onda se preselio u Neverland 1988. godine. Spavao je u krevetiću u Michaelovoj sobi, koristio istu kupaonicu, a kralj popa vodio je Bubbles na svoje turneje. Tako je vidio Japan na turneji "Bad", a upoznao je i gradonačelnika Osake te s njim i Jacksonom popio čaj. Bubbles je znao čak plesati i čuveni„Moonwalk“.

No, 2003. godine, Bubbles je već bio zreo i postao je agresivan kao i sve čimpanze. Nije više mogao biti kućni ljubimac te ga je Jackson poslao treneru, koji je zatim 2005. premjestio Bubbles u centar za čovjekolike majmune na Floridi. Tamo se na površini od 5o hektara nalazi 30-tak čimpanzi i 20-tak orangutana.

Nakon smrti Michaela Jacksona 2009. godine, nitko od njegove obitelji nije htio preuzeti isključivo financijsku obavezu oko Bubbles. Danas čimpanza ima 35 godina i godišnje je za njezinu skrb potrebno oko 13.000 funti. S obzirom na to da Jacksonova obitelj ne plaća ništa, u centru su se morali snaći.

Srećom, Bubbles ima talenta za apstraktno slikanje. Tako su njegove dvije slike na aukciji prodane za 2000 funti. To, dakako, nije bilo dovoljno, a u centru su pozvali sve fanove da pomognu u skrbi za Bubbles tako da doniraju novac. S donacijom od 300 dolara godišnje mnogi brinu da Bubbles ima svoj miran život u poznoj dobi, a o čimpanza Michaela Jacksona na čelu je jedne skupine od sedam srodnika, kao dominantni vođa.

Iako je tijekom života sa slavnim pjevačem navikao na kamere, danas ih Bubbles uopće ne podnosi. Pokuša li ga trener snimiti, on mu najčešće okrene leđa ili ga poprska vodom. Ponekad posjetitelje koji ga ''ciljaju'' kamerama gađa pijeskom ili drugim stvarima.

Danas više ne mora nositi smiješnu dječju odjeću na sebi, slobodno se kreće u rezervatu, ali sve te životinje koje su jedno vrijeme živjele s ljudima, koji su o njima u potpunosti skrbili, danas više nisu u stanju samostalno živjeti. Stoga je "Center for Great Apes" na Floridi idealno mjesto za njihov miran, ali i materijalno osiguran život.

Video: Michael Jackson and Bubbles
Kopirati
Drag cursor here to close