Hitno obustaviti ubijanje!

I Mostar prosvjedovao zbog nezakonitog hvatanja i ubijanja pasa

BiH još 1912. godine imala registar pasa svih vlasnika, što danas nije slučaj.
Lifestyle / Životinje | 11. 11. 2017. u 14:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici Inicijative građana "Primjena zakona za zaštitu i dobrobit životinja - ODMAH" održali su u subotu na Španjolskom trgu u Mostaru prosvjed zbog nezakonitog hvatanja i ubijanja pasa, i time  su podržali prosvjede spomenute Inicijative u Sarajevu ispred zgrade Parlamentarne Skupštine.

Predstavnica njemačke organizacije Streunergluck u BiH Aida Čizmić kazala je kako je problem uličnih pasa tekući problem u svim gradovima naše države, koji je eskalirao, kako je kazala, takozvanim azilom "Prača" u Sarajevu gdje se na stotine pasa dnevno ubija.

Prema njezinim riječima, Zakon za zaštitu i dobrobit životinja koji je donesen 2009. godine se uopće ne provodi.

''Tražimo hitno provođenje Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, mikročipiranje odnosno registraciju, kažnjavanje neodgovornih vlasnika, da se izvrši popis svih uzgajivačica i tzv. azila koje pravi lokalna samouprava jer niti jedan nema standarde, te hitno zatvaranje azila "Prača". Tražimo također nazočnost veterinara u svim skloništima te dozvolu pristupa volonterima'', istaknula je Čizmić.


Podsjetila je da je BiH još 1912. godine imala registar pasa svih vlasnika, što danas nije slučaj.  

 Također, prosvjednici zahtijevaju od nadležnih institucija na svim razinama vlasti da novce građana troše zakonito i transparentno.

 Konzul savjetnik Republike Hrvatske u Mostaru Dragan Matijević došao je podržati današnji prosvjed. Novinarima je kazao je kako je njegova obitelj udomila jednoga napuštenog psa i dvije mačke. Naveo je kako je u Hrvatskoj donesen dobar zakon za zaštitu životinja i izrazio nadu da će se uskoro postojeći zakon u BiH početi primjenjivati.

 Inače, na današnjem prosvjedu u Mostaru sudjelovali su predstavnici Inicijative građana Primjena zakona za zaštitu i dobrobit životinja – ODMAH, Skloništa Pahulja Mostar, te predstavnici njemačke organizacije Streunergluck.

Podsjetimo, u svojim zahtjevima Inicijativa ODMAH traži  hitno sankcioniranje kreatora otvorenih masovnih grobnica odstrijeljenih pasa, hitne mjere u prevenciji naputašnja, registraciju vlasnika pasa, kontrolu nezakonitih uzgajivača i njihovo sankcioniranje.

Kopirati
Drag cursor here to close