U igri 100 mogućih cjepiva

Globalna utrka za cjepivom protiv Covida urokovala nestašicu majmuna

Nestašica majmuna u Americi zbog utrke za cjepivom
Lifestyle / Životinje | 16. 09. 2020. u 13:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Globalna utrka za cjepivom protiv koronavirusa, koje bi trebalo pomoći okončanju pandemije, uzrokovala je nestašicu - majmuna.

Kako javljaju američki mediji, prije nego što se potencijalna cjepiva krenu ispitivati na ljudima, u pretkliničkim istraživanjima istražuje se sigurnost i učinkovitost cjepiva na majmunima. No, a s obzirom na to da je trenutno u igri više od 100 mogućih cjepiva, potražnja za majmunima prerasla je ponudu.

Pandemija u prvi plan gurnula postojeći problem

"Imamo nestašicu", rekao je za USA Today dr. Skip Bohm, pomoćnik direktora zadužen za veterinarsku medicinu u Nacionalnom centru za istraživanje primata u New Orleansu.

USA Today navodi kako je, kao i u mnogim drugim aspektima društva, pandemija u prvi plan stavila postojeći problem.

Konkretno, centri za istraživanje primata su već godinama u problemima zbog ograničenja na uvoz majmuna iz zemalja kao što su Kina i Indija, ali i nedostatka financiranja kako bi se majmuni uzgojili u SAD-u.

"Uvijek smo bili u stanju u kojem naša produkcija jedva zadovoljava potražnju za majmunima koji se koriste u istraživanjima, a kad se pojavila pandemija koronavirusa, to nas je gurnulo još dalje", pojasnio je Bohm.

Zašto se koriste majmuni u istraživanjima cjepiva?

Iako se udruge koje zagovaraju prava životinja protive korištenju primata u znanstvenim eksperimentima, istraživači navode kako je takva praksa ključna za razvoj medicine, prenosi Index.

Centar u New Orleansu na svojoj web stranici navodi kako pokušavaju koristiti najmanji mogući broj životinja potreban za validne znanstvene rezultate. Nažalost, trenutno nije moguće potpuno zamijeniti korištenje životinja računalnim modelima ili staničnim istraživanjima.

"Reakcije imunološkog sustava majmuna su vrlo slične onome što vidimo kod ljudi i zato nam ti eksperimenti mogu dati vrlo dobre pokazatelje sigurnosti i učinkovitosti cjepiva", rekao je Jay Rappaport, direktor Centra, za USA Today.

Kopirati
Drag cursor here to close