Srebrenica

Fondacija Dogs Trust o pojavi slučaja bjesnila

Zakonski Sistem za upravljanje populacijom pasa kojeg Dogs Trust promovira i podržava važan je i za rješavanje problema bjesnila, a ne samo problema napuštenih pasa
Lifestyle / Životinje | 12. 06. 2020. u 11:05 Dogs Trust

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vezano za najnoviji slučaj bjesnila u Srebrenici, još jednom naglašavamo važnost provođenja zakonski obaveznih mjera vakcinacije protiv bjesnila kao vida za prevenciju, suzbijanje i iskorjenjivanje ove opasne bolesti, a što Dogs Trust, u okviru svog Programa sterilizacije uličnih i vlasničkih pasa, finansira i provodi još od 2012. godine.

Kao organizacija koja inače već dugi niz godina aktivno podržava projekat Mission Rabies koji diljem svijeta radi na prevenciji širenja i iskorjenjivanju bjesnila, Fondacija Dogs Trust je upravo s ciljem da spriječi pojavu i širenje ove bolesti od početka svog djelovanja u BiH, uz besplatnu sterilizaciju i označavanje pasa, finasirala i vakcinaciju protiv bjesnila. Do sada je u okviru ovog programa protiv bjesnila vakcinisano skoro 85,000 pasa čime je Dogs Trust podrška značajno doprinijela smanjenju rizika širenja i mogućnost eskalacije ove opasne zoonoze među populacijom pasa, štiteći tako i cijelu zajednicu.

Samo u Sarajevsko-zvorničkoj regiji gdje se nedavno i pojavio slučaj bjesnila, je od oktobra 2016. godine, kada je Fondacija započela sa podrškom ovoj regiji, kroz  program sterilizacije protiv bjesnila vakcinisano skoro 7,500 pasa, od čega 6,600 napuštenih pasa. Zato nije slučajno da se bjesnilo pojavilo baš kod vlasničkog, lovačkog psa, jer se nažalost ova populacija teško odlučuje da svoje pse obradi u ovom programu.

Sistem za upravljanje populacijom pasa koji bi osigurao kontinuirano provođenje svih zakonom propisanih mjera, pa i vakcinacije, bi dakle pomogao, ne samo da se riješi problem napuštenih pasa, već i da se spriječi ponovna pojava i širenje bjesnila.

Fondacija Dogs Trust je u cilju zaštite svog osoblja i partnera i sagledavanja ukupne situacije nakon pojave ovog slučaja, privremeno suspendovala svoje kampanje sterilizacije u ovoj regiji, a svim osobama koje sudjeluju u Programu od početka svog djelovanja u BiH obezbijedila mogućnost besplatne preventivne vakcinacije protiv bjesnila. Još jednom pozivamo i osoblje svih veterinarskih stanica, posebno u ovoj regiji, da se, ako to već nisu uradili, što prije vakcinišu.

Iako su kampanje sterilizacije u ovoj regiji privremeno zaustavljene, Fondacija je na zahtjev lokalnih vlasti spremna pomoći u intenziviranju vakcinacije pasa protiv bjesnila.

Nakon što  nadležne institucije provedu sve zakonom propisane mjere, te kada se osiguraju zakonski i sigurnosni preduvjeti za bezbijedno provođenje kampanja sterilizacije pasa, Dogs Trust će ponovo pokrenuti program sterilizacije pasa i u ovoj regiji.

Fondacija Dogs Trust još jednom poziva odgovorne vlasti da što prije uspostave zakonski Sistem te da počnu sistematski i dosljedno provoditi  sve mjere, posebno sterilizaciju i vakcinaciju pasa.

Kopirati
Drag cursor here to close