Nema dileme

Držite mačke u kući, zbog vašeg i njihova zdravlja

Mačke kojima je dozvoljeno da izlaze iz kuće imaju tri puta veće izglede za zarazu uzročnicima bolesti ili parazitima u odnosu na one koje borave u kući, navodi se u radu objavljenom u časopisu Kraljevskog društva Biology Letters.
Lifestyle / Životinje | 17. 04. 2019. u 10:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Barem je jedna dilema ljubitelja mačaka riješena: za Feliksa, Mici i Ljubicu bolje je da su u kući, objavili su u srijedu američki znanstvenici.

Mačke kojima je dozvoljeno da izlaze iz kuće imaju tri puta veće izglede za zarazu uzročnicima bolesti ili parazitima u odnosu na one koje borave u kući, navodi se u radu objavljenom u časopisu Kraljevskog društva Biology Letters.

Ljudi bi isto tako trebali primiti na znanje da mačke mogu prenijeti neke od tih bolesti na ljude, ističu znanstvenici.

Znanstvenici su kao zanimljivost izdvojili i to da izgledi da mačke koje borave vani budu zaražene nekim parazitom ili mikrobom to veći što mačka živi dalje od ekvatora.

"Sa svakim stupnjem zemljopisne širine izgledi za zarazu rastu četiri posto", kaže voditeljica istraživanja Kayleigh Chalkowski, znanstvenica šumarskog fakulteta sveučilišta Auburn u Alabami.

"Tropska područja doživljavate kao ona bogatija divljim životinjama i parazitima", kazala je za AFP. "No čini se da zemljopisne širine imaju obrnuti učinak".

Kako bi se riješila dilema koje je mjesto bolje za boravak mačaka Chalkowski i njezin tim pročešljali su više od 20 ranijih istraživanja u kojima je proučavana učestalost mačjih bolesti s obzirom na uvjete u kućama i izvan njih.

Istraživanjem je proučeno 19 različitih mačjih mikroba ili parazita u više od deset zemalja među kojima i Španjolska, Kanada, Australija, Švicarska, Njemačka i Nizozemska.

"Ovo je prvi puta da je na različitim lokacijama precizno utvrđen, kao faktor rizika zaraze kod mačaka, pristup vanjskom prostoru u slučaju raznih patogena", kazala je Chalkowski.

To je konzistentno utvrđeno za gotovo sve mačje bolesti među kojima i toksoplazmozu i mačje nematode koje se prenose na ljude.

"Zapravo, gdje god da ste na svijetu, držanje mačke u kući dobar je način da budu zdrave i nezaražene", kaže Chalkowski. To je posebno dobar savjet, dodaje ona, "s obzirom na to da mnogi patogeni koje mačka nosi mogu se prenijeti na ljude".

I druge pripitomljene životinje također na ljude mogu prenijeti bolesti pa psi mogu prenijeti bjesnoću a stoka bolesti probavnog sustava.

Divlje mačke prvi su puta vjerojatno stigle u ljudske zajednice u potrazi za glodavcima i pripitomljene su prije nekih 5000 godina. U drevnom Egiptu bile su povezane s bogovima i stoga štovane.

Procjenjuje se da su oko 500 milijuna mačaka širom svijeta kućne ljubimice, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close