Nezamisliva okrutnost

Dogs Trust: Osuda brutalnosti u zeničkom skloništu, sankcionirati odgovorne!

Osuda brutalnosti u zeničkom skloništu; lokalne vlasti obavezne su transparentno istražiti i sankcionirati odgovorne
Lifestyle / Životinje | 11. 09. 2020. u 13:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dogs Trust BiH obratio se javnosti priopćenjem govoreći da su duboko potreseni informacijama potkrijepljenim istinski brutalnim fotografijama o ubijanju velikog broja nedužnih i zdravih pasa, uključujući i kučiće, u Skloništu za napuštene životinje grada Zenica, u Stranjanima kojeg vodi Alba Zenica d.o.o.

''Informaciju o ovoj nezamislivoj okrutnosti nam je potvrdilo Udruženje za zaštitu i spašavanje životinja Šapa Zenica, a kako navode, autentičnost fotografija je potvrdila i Veterinarska inspekcija Zeničko-dobojske županije.

Moramo istaknuti da je posebno poražavajuće to što se radi o službenom skloništu grada Zenica koje bi trebalo biti pod nadzorom lokalnih vlasti kao provjereno mjesto gdje je dobrobit i human tretman prema životinjama i zakonski imperativ, te što se takve stvari još uvijek uopće događaju u BiH. Brutalnost prema životinjama je prvi korak prema nasilju nad ljudima i protivna je svim vjerskim i filozofskim učenjima, te naravno EU standardima kojima grad Zenica i cijela BiH teže.

Ovim povodom ćemo direktno kontaktirati odgovorne lokalne vlasti u Zenici sa apelom da hitno, detaljno i potpuno transparentno istraže detalje ovog nehumanog i nezakonitog čina, da identificiraju odgovorne i adekvatno ih sankcioniraju i da osiguraju da se ovako nešto nikada više ne ponovi'', navode iz Dogs Trusta.

Fondacija Dogs Trust kao jedna od vodećih organizacija za dobrobit pasa na svijetu,  djeluje u BiH već osam godina u potpunosti financirajući više vrijednih i korisnih programa koji značajno podržavaju upravo trajno, zakonsko, humano i sustavno upravljanje populacijom pasa, što pozitivno djeluje i na dobrostanje zajednice.

''Smatramo da je upravo ovakav Sistem kojeg imaju svi razvijeni centri, uključujući Ljubljanu i Zagreb kao regionalne modele, jedini način da se sistemski i trajno unaprijedi dobrobit pasa, dobrostanje zajednice, te napredak zemlje u globalu.

Kako zakonski Sustav za upravljanje populacijom pasa mogu i obavezne su uspostaviti samo lokalne vlasti, te se pobrinuti da se Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja u BiH i drugi relevantni zakoni provode dosljedno i u potpunosti, značajna Dogs Trust podrška upravo njima omogućava da ovaj posao urade mnogo efikasnije i uz manje troškove, te da osiguraju da se problem s napuštenim psima trajno stavi pod kontrolu'', navode iz Fondacije.

Fondacija Dogs Trust u BiH je od 2012. godine kada je počela s angažmanom u ovoj zemlji postupno širila svoju podršku na veliki broj regija, prošle godine dosežući više od 2/3 teritorije, a ova podrška je od septembra ove godine godine proširena i na Zeničko-dobojsku županiju.

Pored toga, upravo u cilju da iskoristimo ekspertizu i iskustvo Fondacije Dogs Trust u oblasti humanog upravljanja populacijom pasa, prije par godina pokrenut je i Program tehničke pomoći lokalnim vlastima i produciran stručni priručnik koji detaljno objašnjava korake uspostavljanja Sistema upravo u kontekstu problema u ovoj zemlji.

''Uništavanje nedužnih pasa i zloupotreba i kršenje zakona ne samo da neće problem riješiti, već će ga produbiti i prolongirati trajno rješenje, time uzrokujući štetu kako psima kao plemenitim životinjama koje odavno žive blisko sa čovjekom i pružaju mu nebrojene koristi, tako i cijeloj zajednici.

Ovim putem apeliramo i na sve druge utjecajne aktere u BiH da u skladu sa svojim kapacitetom upute vrlo ozbiljan poziv vlastima u Zenici, ali i u cijeloj BiH, da konačno pokrenu odlučnu inicijativu u dosljednom i potpunom provođenju mjera zakona kako bi se problem s napuštenim psima počeo rješavati sistemski, humano i efikasno, odnosno u skladu sa zakonima ove zemlje.

Napomenimo da je problem uzrokovan neodgovornošću ljudi koji napuštaju i zloupotrebljavaju životinje, ali da je eskalirao i nastavlja se ponavljati, uprkos radu i podršci Fondacije i drugih organizacije, zbog nedosljednog ili nikakvog provođenja zakona, a posebno zbog tolerancije za njegovo kršenje'', navode iz Fondacije Dogs Trust.

Kopirati
Drag cursor here to close