Potpisan Protokol o suradnji

Dogs Trust će financirati sterilizaciju i dodatnu obradu napuštenih pasa u vojarnama OS BiH

Fondacija Dogs Trust u BiH već skoro deset godina daje značajnu dobrovoljnu podršku u humanom i zakonskom rješavanju problema pasa lutalica.
Lifestyle / Životinje | 10. 10. 2021. u 21:00 PR

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Fondacija Dogs Trust u BiH će, u suradnji s Ministarstvom obrane BiH, u narednoj godini dana pomoći u sterilizacije napuštenih pasa koji žive u vojarnama i drugim vojnim lokacijama Oružanih Snaga BiH. Tim povodom su, na preporuku britanskog ambasadora u BiH, g. Matta Fielda, u srijedu, 6.10.2021. godine Dogs Trust i Ministarstvo obrane BiH potpisali Protokol o suradnji.

Fondacija Dogs Trust u BiH će, u suradnji s Ministarstvom obrane BiH, u narednoj godini dana pomoći u sterilizacije napuštenih pasa koji žive u vojarnama i drugim vojnim lokacijama Oružanih Snaga BiH. Tim povodom su, na preporuku britanskog ambasadora u BiH, g. Matta Fielda, u srijedu, 6.10.2021. godine Dogs Trust i Ministarstvo obrane BiH potpisali Protokol o suradnji.
 
Protokol je, u prisustvu ambasadora Fielda, sa strane Ministarstva potpisao dr. Sifet Podžić, ministar, a Dogs Trust-a u BiH, Karen Reed, direktorica Međunarodnog odjela. Ova podrška će biti provedena u okviru Programa sterilizacije koji Dogs Trust financira u BiH i po standardnim operativnim procedurama koje se inače koriste u ovim kampanjama, te naravno u skladu s državnim Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja. Napušteni psi na vojnim lokacijama će tako u fazama, i prema planu koji će dvije strane naknadno dogovoriti, biti sterilizirani, očišćeni od crijevnih parazita, cijepljeni protiv bjesnila, te označeni ušnom markicom i tetovažom.

Ambasador Field je izrazio zadovoljstvo potpisivanjem ovog Protokola koji će ne samo riješiti problem pasa lutalica u vojarnama, već imati i indirektni učinak na zajednice.
 
Ambasador Field je naglasio da Dogs Trust u BiH radi važan posao i pozdravio spremnost Ministarstva obrane BiH da u skladu sa zakonom i na jedan human način pomogne rješavanju problema pasa lutalica.

"Samo ovakvim zajedničkim naporima možemo napraviti poboljšanja u svakodnevnim životima građana – mali, ali važni koraci dovode do velikih promjena", rekao je ambasador Field.

Ministar Podžić izrazio je zadovoljstvo suradnjom s Britanskom ambasadom i predstojećom suradnjom s Fondacijom Dogs Trust i naglasio opredjeljenje Ministarstva i Oružanih snaga da pomognu i doprinesu trajnom, humanom i zakonskom rješavanju problema pasa lutalica u Bosni i Hercegovini.

„Psi zaslužuju posebno mjesto jer u sastavu Oružanih snaga imamo timove PREGA sa vojnim radnim psima koji služe s našim deminerima – svakodnevno spašavajući živote građana Bosne i Hercegovine posebno u područjima koja su još uvijek zagađena minama. Nažalost, oni još uvijek ne dobivaju priznanja kakva zaslužuju“, rekao je ministar Podžić.
 
U ime Fondacije Dogs obratila se direktorica Međunarodnog odjela, Karen Reed koja je pozdravila opredjeljenje Ministarstva obrane BiH da se problem pasa lutalica riješi humano kako to nalaže i državni Zakon.
 
"Nadamo se da će naša kontinuirana pomoć dugoročno doprinijeti uspostavi održivog sustava za upravljanje populacijom pasa u cijeloj zemlji, te potpunoj i dosljednoj provedbi progresivnog državnog zakonodavstva o dobrobiti životinja, čime će se Bosna i Hercegovina uskladiti s drugim zemljama u svijetu koje su koristile ovaj model za održivo i trajno unapređenje dobrobiti životinja i ljudi“, izjavila je Karen Reed.
 
Fondacija Dogs Trust u BiH već skoro deset godina daje značajnu dobrovoljnu podršku u humanom i zakonskom rješavanju problema pasa lutalica, financirajući niz visoko korisnih programa, uključujući i Program sterilizacije vlasničkih i napuštenih pasa koji je sigurno spriječio da na stotine tisuća novih pasa završi nezbrinuto na ulicama. Rezultati rada su očigledni jer je problem pasa lutalica značajno smanjen i sada je na lokalnim vlastima da počnu implementirati trajni i samoodrživi sistem za upravljanje populacijom pasa.

Dobrobit zajednice i pasa su usko povezani, te je pitanje provedbe progresivnog, i sa europskim standardima usklađenog Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja u BiH, kao obaveza lokalnih vlasti, ključni kako bi se došlo do trajnog rješenja, te time zaštitila dobrobit životinja, ali i unaprijedilo zdravlje i sigurnost cijele zajednice. U tom smislu je za pozdraviti nastojanje Ministarstva obrane BiH da u svom domenu ovaj problem riješi na zakonski i human način.
Kopirati
Drag cursor here to close