Av av

Debeli psi isti kao i debeli ljudi

Stručnjaci sa sveučilišta Eotvos Lorand u Budimpešti otkrili su da debeli psi vole energetski bogatu hranu i da pokušavaju jesti što više. To se odnosi na sve pse, bez obzira na pasminu, kažu znanstvenici.
Lifestyle / Životinje | 07. 06. 2018. u 12:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pretili psi ponašaju se na isti način kao i pretili ljudi, pokazuje najnovija mađarska studija.  Rezultati istraživanja objavljeni su u znanstvenom časopisu Royal Society Open Science.

Stručnjaci sa sveučilišta Eotvos Lorand u Budimpešti otkrili su da debeli psi vole energetski bogatu hranu i da pokušavaju jesti što više. To se odnosi na sve pse, bez obzira na pasminu, kažu znanstvenici, prenosi Hina.

Psi bi zbog toga mogli poslužiti kao model za istraživanje pretilosti u ljudi, jer žive u neposrednoj blizini ljudi i izloženi su istim okolišnim čimbenicima. Smatra se da je pretilo oko 40 posto kućnih ljubimaca u industrijaliziranim zemljama središnje Europe.

U Njemačkoj 52 posto pasa i mačaka pati od prekomjerne težine, pokazala je studija sveučilišta Ludwig Maximilian u Muenchenu. Da se radi o globalnom problemu pokazuje analiza američke Udruge za borbu protiv pretilosti kućnih ljubimaca po kojoj je debelo 60 posto mačaka i 56 posto pasa u SAD-u.

Kopirati
Drag cursor here to close