EUROBATS

Bosna i Hercegovina pristupa Sporazumu o zaštiti šišmiša u Europi

U BiH ima 30 vrsta šišmiša, od kojih su neki otkriveni posljednjih godina.
Lifestyle / Životinje | 24. 03. 2018. u 12:09 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Centar za krš i speleologiju Sarajevo pozdravio je odluku o pristupanju Bosne i Hercegovine Sporazumu o zaštiti šišmiša u Europi (EUROBATS), koja je, kako navode u priopćenju, ranije ovog mjeseca usvojena na sjednici Predsjedništva BiH.

''Europskoj obitelji, bar kad je u pitanju zaštita šišmiša, konačno se priključuje i Bosna i Hercegovina. To je značajan dan za sve znanstvene radnike, istraživače i volontere koji djeluju u toj oblasti, a zajedno sa zaposlenicima u Odjelu za zaštitu okoliša Ministarstva za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose, sudjelovali su u pripremi stručne i tehničke dokumentacije'', navodi se.

Naglašavaju da su europski šišmiši vrlo važni za "ravnotežu u prirodi", jer se uglavnom hrane letećim insektima koji su po pravilu štetni (noćni insekti), a od kojih neki mogu postati ozbiljne štetočine usjeva i šuma ili prijenosnici zaraznih bolesti na stanovništvo.

Bogatstvo vrsta šišmiša govori, kako ističu, i o bogatstvu biodiverziteta i "zdravlju“ prirode.

''U BiH ima 30 vrsta šišmiša, od kojih su neki otkriveni posljednjih godina. Koliko se pažnje poklanja istraživanju i zaštiti šišmiša u Europi pokazuje podatak da, u okviru UNEP-a, postoji posebno Tajništvo koji prati zaštitu putem Međunarodnog sporazuma o zaštiti šišmiša u Europi (EUROBATS). Tom sporazumu su pristupile gotovo sve europske države, a u regiji samo još Srbija i Bosna i Hercegovina nisu'', navodi se.

Kopirati
Drag cursor here to close