Novi val

Blagaj: Spašeni bjeloglavi sup opet pušten u prirodu

Međunarodni Dan lešinara ima za cilj da ukaže na vrlo teško stanje populacije lešinara u Bosni i Hercegovini i svijetu
Lifestyle / Životinje | 05. 09. 2020. u 14:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon dugo razmišljanja i promatranja hercegovačke prirode, uz poticaj Članova kluba Novi val, bjeloglavi sup Luka iz Blagaja je ponovno je raširio svoja krila te se slobodan i zdrav vinuo u visine.

Foto: Bljesak.info / Bjeloglavi sup Luka pušten na slobodu 

Podsjetimo, nakon dvije godine u Blagaju je ponovno stanovao bjeloglavi sup koji je iz kanjona Uvca, nakon 15 dana boravka u prirodi, potpuno iscrpljen pronađen u Olovu.

Adnan Đuliman predsjednik organizacije Omladinski klub Novi Val je istog dana s ekipom iz Udruženja otišao u Olovo i u transportnom kavezu za divlje životinje Luku dovezao u Blagaj.

Za njega su brinuli članovi Omladinskog kluba Novi val u Eko centru Blagaj, gdje je posljednji par bjeloglavih supova u BiH živio prije dvije godine.

Cijelu priču i aktivnosti spašavanja ptice pratio je Federalni inspektor za zaštitu prirode. Tako je danas po svim europskim direktivama, s obzirom na to da je ptica markirana i ima GPS u koordinaciji s ljudima iz Republike Srbije iz udruženja za zaštitu ptica grabljivica (Beograd, Srbija), ova ptica je puštena s mjesta “Kurbanište” preko puta Vrela Bune, u Blagaju.

Foto: Bljesak.info / Bjeloglavi sup Luka pušten na slobodu 

''27. travnja dobili smo poziv da dođemo u Olovo da je nađena ptica, za koju se vjeruje da je sup, a prije toga smo imali informaciju da se Luka nalazi u Olovu. Luku smo danas pustili u prirodu, trebalo mu je više od 45 minuta da poleti. Vidjeli ste šta znači jednan ovakav projekt, to je dugotrajan proces'', kaže Adnan Đuliman.

Foto: Bljesak.info / Bjeloglavi sup Luka pušten na slobodu 

Kaže da je Luka težak 9,250 kg, te će se sada monitoring i pratiti kretanje ptice, da vide kako se snalazi u prirodi, a pozivaju i stanovništvo BiH ako ga negdje primjete da se jave.

''Mora postojati neki period adaptacije, ali vjerujemo da će Luka bezbrižno letjeti bh nebom, pa i šire, jer znamo da ptice nemaju granica'', kaže Đuliman.

Foto: Bljesak.info / Bjeloglavi sup Luka pušten na slobodu 

Podsjetimo da su posljednji par bjeloglavih supova u BiH bili ženka Lily i mužjak Jablan koji su obitavali u Eko centru Blagaj. Uginuli su 23. novembra 2018. od posljedica trovanja. Bjeloglavi sup je jedna od najvećih ptica koje lete. Dugačak je 95-105 cm, a u nas je težak najčešće između 8 i 9 kilograma. Nekim je jedinkama raspon krila dosezao gotovo 3m, ali u većine je između 2,50 i 2,70 metara. Evoluirali su kao ptice koje se hrane isključivo uginulim životinjama, uglavnom leševima krupnih sisavaca.

Foto: Bljesak.info / Bjeloglavi sup Luka pušten na slobodu 

Inače, dananji dan (5. rujan) u svijetu se obilježava kao Međunarodni dan zaštite lešinara, a Omladinski klub Novi val iz Blagaja povodom toga obilježava i 13 godina od početka projekta reintrodukcije Bjeloglavih supova u Bosnu i Hercegovinu.

Međunarodni Dan lešinara ima za cilj da ukaže na vrlo teško stanje populacije lešinara u Bosni i Hercegovini ali i generalno u svijetu. Omladinski klub Novi Val od 2007. godine radi na povratku Bjeloglavih supova na njihova prirodna staništa, područje Blagaja, što je vrlo složen i kompliciran posao.

Kopirati
Drag cursor here to close