Kampanja cijepljenja

BiH se hvata u koštac s bjesnoćom

Lifestyle / Životinje | 06. 09. 2021. u 12:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Wall Street Journal / Lisica

Započela je nova jesenja kampanja oralnog cijepljenja lisica protiv bjesnoće, koja će se i ove godine provesti na cijelom području Bosne i Hercegovine, a koordinaciju svih aktivnosti obavlja Ured za veterinarstvo BiH.

Oralno cijepljenje lisica se u BiH, kao i u drugim zemljama Balkana, provodi od 2011. godine s ciljem iskorjenjivanja bjesnoće u populaciji lisica.

Lisice su glavni prenositelji i rezervoari bjesnoće u cijeloj Europi, uključujući i zemlje Balkana.

Oralno cijepljenje se vrši na način da se avionima distribuiraju mamci sa cjepivom na cijelom području BiH, ne uključujući naseljena mjesta i vodene površine. Lisice se imuniziraju oralnim putem tako što konzumiraju mamac u kojem se nalazi kapsula sa cjepivom.

U tijeku jedne kampanje na cijelom području BiH se distribuira oko 1.200.000 mamaca s cjepivom protiv bjesnoće namijenjenih lisicama.

S obzirom na posljednji izolirani slučaj bjesnoće kod jednog psa na području općine Srebrenica koji je prijavljen u svibnju 2020. godine, ove godine veća gustoća mamaca će biti distribuirana na području općina Bratunac i Srebrenica.

Kampanje oralnog cijepljenja lisica su dokazano najefikasnija metoda eradikacije bjesnoće na određenom području, što je i urađeno u zemljama Zapadne Europe, a isti rezultati su postignuti i u zemljama Zapadnog Balkana.

Ova kampanja, kao i sve ranije, su u potpunosti financirane iz sredstava IPA fondova Europske Unije.

U cilju potpune eradikacije bjesnoće u skladu sa standardima Svjetske organizacije za zdravlje životinja (OIE), pored oralnog cijepljenja lisica potrebno je i obavljati označavanje i redovito cijepljenje vlasničkih pasa protiv bjesnoće.

Iz Ureda za veterinarstvo BiH apeliraju i svim vlasnicima pasa da svoje pse dovode kod veterinara u cilju obavezne identifikacije mikročipom i upisa u državni registar pasa, kao i da redovito dovode svoje pse veterinaru na obvezno cijepljenje protiv bjesnoće.

Kopirati
Drag cursor here to close