Obuka

BiH dobila 15 novih istraživača velikih zvijeri

Obuku su organizirali Centar za životnu sredinu i njemačka fondacija EuroNatur pod pokroviteljstvom Bernd Thies fondacije iz Švicarske.
Lifestyle / Životinje | 06. 09. 2019. u 13:00 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / BiH dobila 15 novih istraživača velikih zvijeri

Na obuci za buduće istraživače velikih zvijeri (medvjeda, vuka i risa), koja je održana krajem kolovoza na području Nacionalnog parka ''Sutjeska'' sudjelovalo je 15 mladih stručnjaka iz cijele BiH.

Obuku su organizirali Centar za životnu sredinu i njemačka fondacija EuroNatur pod pokroviteljstvom Bernd Thies fondacije iz Švicarske.

''Posebno smo ponosni na činjenicu da smo dobili prijave 65 kvalificiranih mladih ljudi iz cijele BiH koji su pokazali zainteresiranost za usavršavanje u ovoj specifičnoj oblasti. Nažalost, broj sudionika je bio ograničen, pa nisu svi mogli da budu dio obuke, ali je ohrabrujuća činjenica ovako velika zainteresiranost'', kazala je Aleksandra-Anja Dragomirović, koordinatorica projekta ''Izgradnja kapaciteta stručnjaka za velike zvijeri u BiH'' u Centru za životnu sredinu putem koga se realizirala ova aktivnost.

Napomenula je da je istraživanje velikih zvijeri nedovoljno zastupljeno u našoj zemlji, iako je područje BiH u europskim okvirima veoma bogato ovim vrstama faune. Sama disciplina istraživanja velikih zvijeri nije izdvojena u našim studijskim programima, već je dio širih znanstvenih oblasti.

''Kada smo prepoznali potrebu za istraživačima koji bi se opredijelili za ovu oblast odlučili smo da uz pomoć partnera organiziramo sedmodnevnu obuku uz sudjelovanje domaćih i međunarodnih predavača. Na jednom mjestu smo okupili ekologe, biologe, šumare, lovce i veterinare koji su razmijenili znanja i iskustva'', istaknula je Dragomirović.

Polaznici su primili certifikate o završenoj obuci, a u budućem periodu očekuje se i njihovo uključivanje u buduće projekte i istraživanja koja se bave velikim zvijerima u BiH, a vrlo izvjesno u projekt ''Zaštita mrkog medvjeda na području Dinarida'' koji provodi Centar za životnu sredinu, najavila je Dragomirović, priopćio je Centar za životnu sredinu .

Kopirati
Drag cursor here to close