Mačka u divljini

Australske mačke ubijaju 650 milijuna gmazova na godinu

Rezultati se temelje na istraživanju prehrane više od 10.000 mačaka širom Australije, rekao je voditelj istraživanja John Woinarski, profesor na sveučilištu Charles Darwin.
Lifestyle / Životinje | 25. 06. 2018. u 13:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Australske mačke ubijaju 650 milijuna gmazova na godinu, prema istraživanju objavljenome u znanstvenom časopisu Istraživanje divljeg života.

Rezultati se temelje na istraživanju prehrane više od 10.000 mačaka širom Australije, rekao je voditelj istraživanja John Woinarski, profesor na sveučilištu Charles Darwin.

"U prosjeku jedna mačka koja živi u divljini ubije 225 gmazova u godinu dana, s najvišim brojkama u unutrašnjosti Australije", kazao je Woinarski.

"Procjenjuje se da u Australiji živi 2 do 5 milijuna mačaka lutalica. Svake godine mačke lutalice prosječno ubiju oko 600 milijuna gmazova. Postoji i oko 3,9 milijuna kućnih mačaka, koje ubiju oko 50 milijuna gmazova", rekao je za dpa.

Istraživači su skupljali podatke o oko 250 vrsta australskih gmazova koji su žrtve mačaka, uključujući 11 ugroženih vrsta guštera, poput velikog pustinjskog guštera.

Sally Box, povjerenica za zaštitu australskih ugroženih vrsta, rekla je da je novo istraživanje "zabrinjavajuće", prenosi Hina.

Prošle godine u istraživanju se ustanovilo da divlje mačke svake godine ubiju 316 milijuna ptica. Među njihovim žrtvama je 338 vrsta ptica - gotovo pola od ukupnog broja australskih ptica - uključujući 71 ugroženu vrstu.

U Australiji su domaće mačke uvedene početkom 19. stoljeća, a već 1820. zabilježeno je da su počele živjeti u australskoj divljini gdje nemaju prirodnih neprijatelja osim divljeg psa dinga. Od tada se njihov broj neprestano povećava i divlje mačke ugrožavaju brojne australske autohtone životinje. Smatra se da su odgovorne za izumiranje nekih vrsta poput rajske papige.

Kopirati
Drag cursor here to close