Edukacije u školama

Animal Care Centar: Dječicu od malena učimo kako se ponašati prema životinjama

Program Edukacije školske djece provodi se u velikom dijelu Bosne i Hercegovin, a upravo preko Animal Care Centra stigao je i u Hercegovinu
Lifestyle / Životinje | 03. 03. 2019. u 13:22 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruga Animal Care Centar iz Mostara, započela je s implementacijom projekta edukacije djece u školama, o važnosti brige o životinjama.

Ovaj projekt Udruga je ostvarila preko Dogs Trust organizacije, a radionice se provode u školama s mališanima u uzrastu od sedam do jedanaest godina, uz podršku i odobrenje resornog županijskog Ministarstava. Program Edukacije školske djece provodi se u velikom dijelu Bosne i Hercegovin, a upravo preko Animal Care Centra stigao je i u Hercegovinu.

Edukacije kao primarni cilj imaju da djeca uvijek budu sigurna u kontaktu sa psima, te da nauče o potrebama i odgovornom vlasništvu pasa kako bi buduće generacije bile i sigurne i odgovorne.

Video: Program Edukacije školske djece

''Edukacija dječice je zaista važna, prvenstveno iz razloga što ih od malena učimo kako se treba postupati sa životinjama, jer ipak su to naše buduće generacije i potencijalni odgovorni vlasnici ljubimaca. Od početka kod djece razbijamo strah od pasa, učimo ih kako im pristupiti, te kako se odgovorno brinuti za psa'', poručili su za Bljeska.info iz Udruge Animal Care Centar.

Pojasnili su da se upravo ovakvim edukacijama razvija svijest šire javnosti, te da će se dugoročno stvoriti odgovorniji vlasnici, a smanjiti problem lutalica na ulicama.

Inače, sadržaj radionice može se prilagoditi bilo kojem predmetu u okviru obrazovnog programa, tako da djeca mogu učiti o sigurnosti s psima, potrebama pasa i odgovornom vlasništvu, na primjer, i na satu matematike:

''Kako se brinuti o našem psu, koliko nam je potrebno novca, hrane te prostora za život – možemo izračunati rješavanjem matematičkih jednadžbi vježbanjem tablica množenja i dijeljenja, zbrajanja i oduzimanja, te učeći o mjernim jedinicama''.

Video: Pseći jezik kontam

Inače, ovo je samo jedan od brojnih, hvale vrijednih projekata Animal Care Centra, koji je prije mjesec dana nadomak Mostara (u mjestu Kozice) otvorio i prvo privatno sklonište za pse Stray Village, što je i najveći projekt udruge.

''Stray Village  još uvijek nije u potpunosti izgrađen, što ovisi od donacija. Udomili smo dosta pasa i maca, te smo radili projekte masovne sterilizacije što bi trebalo spriječiti razmnožavanje ove populacije. Nakon otvaranja nastavljamo s udomljavanjem, ali sada imamo olakšicu, karantenu koja je otvorena, a gdje životinje moraju provesti 21 dan prije odlaska u zemlje EU. Zahvaljujući tome nećemo morati koristiti usluge drugih. Stray Village je bilo jako teško izgraditi to je projekt koji zahtjeva mnogo novaca i dozvola. Radili smo sve po europskim standardima, jer su nam partneri iz EU, a i mi želimo biti jedni od najboljih u regiji'' poručili su ranije iz Udruge.

Udruga, za sada, pored glavnog objekta i ambulante, ima izgrađenu jednu trećinu boksova za pse, a objekt za mace tek je u izgradnji, pa su ograničeni sa smještajnim kapacitetima.

 ''Imamo dobro razvijenu društvenu i socijalnu mrežu. Imamo svoje Street workere i hvatače pasa koji su educirani bavimo se hranjnjem tih pasa, ali i udomljavamo ih. Nastavit ćemo s tim kao što smo to radili i u protekle dvije godine. Smještajni kapaciteti u početku će biti jedna trećina, a nadamo se da ćemo brzo izgraditi i ostatak, ali to će naravno ovisiti od pomoći i donacija. Za sada će završeni boksovi služiti kao karantena za životinje kojima nađemo dom u EU zemljama'', rekli su iz udruge ranije.

Udruga od četvrtog mjeseca kreće s kastracijama i sterilizacijama pasa lutalica, ali i vlasničkih pasa. Ovo jekako su rekli, jedan dugoročni način suočavanja s problemom napuštanja životinja, a uvelike pomaže i državn reistar pasa koji je uspostavljen, jer sada će apsolutno svaki pas mačka i bilo koja druga životinja morati biti čipirani i cijepljeni, jer u suprotnom veterinar neće moći pružati veterinarske usluge. Samim tim trebao bi se smanjiti i problem izbacivanja životinja, jer zakonom su za napuštanje životinja propisane velike kazne.

Udruga vjeruje i nada se da će svojim djelovanjem i sveukupnim sustavnim radom od azila, pa do edukacije mališana, pretvoriti Hercegovinu u osviještenu ''pet friendly'', okolinu, koja će biti sigurna za sve.

Kopirati
Drag cursor here to close