Invazivna vrsta

Amerikanci uništili gnijezdo azijskih divovskih stršljena

Azijski divovski stršljen je invazivna vrsta koja u samo nekoliko sati može uništiti pčelinju košnicu. Svake godine zabilježeno je više desetaka smrtnih slučajeva zbog uboda te vrste.
Lifestyle / Životinje | 26. 10. 2020. u 13:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odjel za poljoprivredu savezne države Washington objavio je da su uništili prvo pronađeno gnijezdo azijskih divovskih stršljena u SAD-u.

Entomolozi su ulovili tri stršljena koristeći kao mamac pekmez od jagode. Nakon toga stavili su na njih uređaj za praćenje uz pomoć zubnog konca , te su ih pustili i pratili.

Vrlo brzo su pronašli gnijezdo u kojem se nalazilo oko dvjesto jedinki te invazivne vrste. Kako je gnijezdo pronađeno u unutrašnjosti drveta na privatnom imanju u gradu Blaine u neposrednoj blizini s kanadskom granicom, vlasnik zemljišta dao je dopuštenje znanstvenicima da uklone gnijezdo i sruše drvo.



Skupina znanstvenika noseći zaštitnu opremu kako bi se zaštitila od mogućeg uboda stršljena usisala je gnijezdo iz unutrašnjosti drveta.

Kako su izvijestili iz Odjela za poljoprivredu, njihovi znanstvenici nastavljaju pratiti stanje te mole građane da im prijave kad god naiđu na divovskog azijskog stršljena jer im to pomaže u pronalasku i uništenju gnijezda, javlja Hina. Podsjećamo, azijski divovski stršljen je invazivna vrsta koja u samo nekoliko sati može uništiti pčelinju košnicu. Svake godine zabilježeno je više desetaka smrtnih slučajeva zbog uboda te vrste.

Kopirati
Drag cursor here to close