Sklonište za životinje u Hercegovini

Animal Care Centar slavi prvi rođendan

U točno 365 dana, uspjele su udomiti 204 psa, uglavnom u zemlje EU, najviše u Njemačku, odakle dolazi i Udruga Streunerglock e. V., njihov glavni partner.
Lifestyle / Životinje | 28. 01. 2020. u 08:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruga za zaštitu životinja iz Mostara 'Animal Care Centar' slavi prvu godišnjicu otvaranja prvog Skloništa za životinje u Hercegovini.

Članice ove Udruge ističu kako su u protekoj godini veoma zadovoljne učinjenim poslom posebice kada je riječ o udomljavanju ali i sterilizaciji i kastraciji pasa što bi, dugoročno gledano, trebalo dovesti do sustavnog rješenja razmnožavanja pasa lutalica.

Stoga su, u suradnji s Fondacijom Dogs Trust, ali i uz potporu lokalnih i županijskih vlasti, stvorili uvijete za intenzivno realizaciju besplatne sterilizacije i kastracije prvo uličnih a potom i vlasničkih pasa na području cijele Hercegovačko-neretvanske Županije.

U tom su procesu veterinari i veterinarski tehničari na području HNŽ prošli kroz programe edukacije Dogs Trusta te osnovali timove koji su ispunili uvjete potrebne za sudjelovanje u projektu Fondacije.

Stray Village: Mostar dobio sklonište za napuštene životinje

Stray Village svečano je otvoren danas nadomak Mostara u mjestu Kozice. Naime riječ je prvom privatnom skloništu za napuštene životinje, kojeg su izgradili Animal Care Centar i njemačka udruga Streunerglück, uz pomoć donatora. Animal Care Centar u Mostaru postoji od 2016. godine, a od tada su napravili puno za rješavanje problema populacije pasa i maca lutalica u Mostaru.

Cilj tog projekta je preventivno djelovanje koje bi stvorilo pogodno tlo za provedbu Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja BiH koje se prvenstveno odnosi na steriliziranje/kastriranje, registriranje i čipiranje vlasničkih pasa, a što bi u budućnosti dovelo do kontrole nesavjesnih vlasnika te njihovo kažnjavanje od strane nadležnih institucija u HNŽ, budući da bi bili u evidenciji.  Zahvaljujući ovom projektu, u spomenutom su razdoblju uspjeli sterilizirati/kastrirati gotovo 1500 pasa; od toga 833 ulična psa i 604 vlasnička psa.

Značajan su pomak napravili, ističu članice Udruge ACC, i u segmentu edukacije. U protekloj su godini njihovi edukatori na području HNŽ posjetili 43 Osnovne škole, održali 445 radinica kroz koje su o ophođenju prema psima educirali ukupno 7505 djece uzrasta od prvog do šestog razreda.

U točno 365 dana, uspjele su udomiti 204 psa, uglavnom u zemlje EU, najviše u Njemačku, odakle dolazi i Udruga Streunerglock e. V., njihov glavni partner.

Ovom prilikom čestitamo ovim entuzijastičnim Hercegovkama na trudu i dosadašnjem uspjehu uz poruku - "Udomi, ne kupuj!"

Kopirati
Drag cursor here to close