To je to!

Znate li stvarno napraviti tursku kavu? Provjerite

Priprema je jednostavna, ali važno je slijediti točan red vožnje.
Lifestyle / Hrana | 28. 10. 2020. u 18:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jasno je kako je kava u ovom dijelu Europe daleko više od sredstva za razbuđivanje ili navike. Ispijanje kave je ritual koji traje, od kojeg se rijetko odstupa i koji obično uključuje i društvo. Baš kao što se u SAD-u okupljaju oko roštilja, a u Engleskoj ne preskaču popodnevnu šalicu čaja, tako se ni na ovim prostorima ne zaobilazi kava - ni jutarnja, a ni popodnevna.

Često je riječ upravo o turskoj kavi, pripremljenoj u džezvi, koju kuhamo po uputama koje smo dobili od roditelja ili baka i djedova. Svatko ima svoj recept, proces u kojem uživa, ali ipak postoji nekoliko sitnica na koje bi trebalo pripaziti. Domagoj Trusić, jedini treneru u regiji s licencom Specialty Coffee Associationa te edukatoru brenda Hug&Punch s kolegom Nikolom Žigantom, kroz pržionicu i edukacijski centar u Matuljima, promiče kulturu ispijanja specialty kave.

Između ostalog, u ponudi imaju i mješavinu Ibrik @Home, prilagođenu upravo pripremi turske kave. Originalno se ova kava priprema u vatrenom tucanom lončiću (džezvi) i servira u malim šalicama – fildžanima.

Ako ti je praktičnost draža od romantike, sasvim će dobra biti i mala metalna posuda s dugačkom drškom te omiljena male šalice, savjetuje missgastro. Dobro je koristiti posudu veću od one potrebne za količinu vode kako bi spriječila izlijevanje prilikom podizanja kave.

 „Priprema je jednostavna, ali važno je slijediti točan red vožnje“, zaključuje Domagoj Trusić.

Treba ti (za šest osoba):

Džezva

3 dl filtrirane vode

30 g kave (mljevene za ibrik)

žličica

šalice

Priprema:

Posudu s filtriranom vodom stavi na vatru i pričekaj da zavri. Makni s vatre.

Dodaj 30 g, odnosno šest žličica mljevene kave. Dobro promiješaj.

Vrati nazad na vatru i pusti da se pjena podigne prema rubu. 

Odmah makni s vatre. Ovo je trenutak u kojem se često griješi – ako ju ostaviš duže na vatri, kava će se prokuhati, što će spaliti eterična ulja koja će stoga postati gorka. Takva kava tražila bi puno šećera i mlijeka.

Video: Ibrik priprema

Preko pjene prelij malo vrele vode. Pusti da odleži 30-ak sekundi kako bi se fini prah staložio na dno.

U svaku šalicu stavi po jednu žličicu pjene. Zatim svaku šalicu napuni dopola.

Dopuni šalice do vrha, po želji dodaj malo mlijeka.

 

Kopirati
Drag cursor here to close