Što se događa u tijelu?

Znate li što vam se događa kad jedete ljute umake?

Nutricionistica, Maryann Walsh, pojašnjava kako i zašto dolazi do tri poznate reakcije kada se pojede nešto ljuto.
Lifestyle / Hrana | 31. 07. 2020. u 09:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od svih umaka na svijetu, oni ljuti su najpopularniji…Osim što osjećaj ljutine možete isprati čašom mlijeka, znate li što se još može dogoditi tijelu nakon jednog ljutog obroka?

Nutricionistica, Maryann Walsh, pojašnjava kako i zašto dolazi do tri poznate reakcije kada se pojede nešto ljuto. Usput pojašnjava koji se problemi mogu razviti ako jedete previše ljutog umaka, piše Ordinacija.hr.

Što se događa u tijelu?

Prema riječima Walsh, nekoliko je stvari važno spomenuti:

Mislite da vam jezik gori

Ovo je osjećaj koji se javlja zbog kapsaicina, aktivne komponente ljutih papričica. Kada ih jedemo, kapsaicin dolazi do neurotransmitera na jeziku i šalje signale boli u mozak. Ljutina koju osjećamo je samo percepcija da nam jezik gori, a ustvari se nikakva šteta ne događa.

Raste temperatura tijela i srce brže kuca

Jeste li primijetili da vam tijelo gori kad zagrizete ljuti umak na pizzi? Walsh pojašnjava kako cijelo tijelo postaje toplije radi procesa koji se zove termogeneza i tako utječe na pojačan rad metabolizma.

Brže dišete i znojite se

Ako je umak dovoljno ljut, možete očekivati ove reakcije. Walsh pojašnjava kako postoje samo dva načina na koje se tijelo hladi , pa se može uz znojenje javiti i pojačano lučenje sline.

Može li se pojesti previše ljutog umaka?

Ako uzmete bočicu Tabasco umaka, primijetit ćete da ima samo 3 sastojka: Destilirani ocat, crvenu papriku i sol. Iako nema skoro ništa kalorija, radi soli pripazite koliko stavljate na tanjur.

''Jedna žličica, ne žlica, može sadržavati i do 90 miligrama natrija. Kako većina nas ne mjeri količinu umaka na tanjuru, ne bi bilo iznenađenje da u danu unesemo i 2.300 miligrama ili nešto manje…'', pojašnjava Walsh.

Ne samo da će ljuti umak utjecati na pojačan unos natrija u organizam, ako je konzumira u velikim količinama, može biti i problematičan za osobe koje imaju visok krvni tlak ili gastritis, dodaje.

Umjesto da smanjite potrošnju omiljenog umaka, savjet je da pronađete onaj na kojem piše da sadrži malo natrija. Možete i sami umak pripremiti kod kuće i to je vjerojatno najbolja opcija. No, jedna do dvije žličice umaka u danu su dobra mjera.

Postoje li dokazi da su ljuti umaci dobri za zdravlje?

Kapsaicin, prirodni sastojak u ljutim paprikama može pomoći pri sagorijevanju 50 kalorija u danu, pokazala je analiza 90 studija.

"Zaključilo se i da redovita uporaba sagorijeva masnoće na području trbuha i ne potiče osjećaj gladi. Iako nije magičan lijek, ljuti umaci bi se moglo uključiti u program mršavljenja“ zaključuje Walsh.

Samo zapamtite da i u ovom slučaju pretjerivanje nije dobar potez, a kako od ovakvih umaka možete postati jako žedni, evo savjeta kako se ne dovesti do dehidracije!
Ne zaboravite piti puno vode!

Osim zbog ljutih umaka, tijekom vrućih ljetnih mjeseci potrebno je uzimati više tekućine, izbjegavati ekstremna izlaganja jakom suncu te teške fizičke poslove u uvjetima visoke temperature okoline. Osim što biste trebali piti više vodu, ovu dragocjenu tekućinu možete konzumirati i putem namirnica koje su bogate vodom – voćem i povrćem. Lubenica sadrži čak 92 posto vode, brokula 91 posto, grejp 91, mrkva 87 posto, dok jabuke sadrže 84 posto vode. Nemojte ni zaboraviti na juhe, koje mnogi izbjegavaju pri visokim temperaturama.

Najlakši način provjere jeste li dehidrirali ili ne je tako da provjerite boju mokraće. Ona bi trebala uvijek biti što svjetlija.

Kopirati
Drag cursor here to close