Mandarine vs. naranče

Znate li koja je razlika između naranče i mandarine?

Naranča ili mandarina? Jednima je svejedno, drugi ne vide pretjeranu razliku (izuzev veličine), a trećima je iz nekog razloga draža mandarina ili pak naranča.
Lifestyle / Hrana | 06. 10. 2017. u 10:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zato smo odlučili istražiti koja je uopće razlika između mandarine i naranče. Ako ste očekivali čuda, morat ćemo vas razočarati jer i jedno i drugo voće bogato je vitaminom C, pomaže u jačanju imuniteta te su idealne namirnice za one na dijeti.

Naranče

Naranča je sinonim za jačenje imuniteta i vitamin C te prirodno pomaže u obrani od prehlada. Ovo niskokalorično voće odličan je izbor za one na dijeti, a može se kombinirati u voćnim salatama i raznim desertima. Jedna naranča ima otprilike 60 kalorija., prenosi Ordinacija.hr.

Redovita konzumacija naranče ima energizirajući i pročišćavajući učinak na organizam. Vlakna skrivena u narančama su iznimno dobra za probavni sustav jer olakšavaju zatvor. Naranče su bogate i kalcijem koji je povezan sa zdravim kostima i zubima.

Mandarine

I dok jedna naranča ima oko 60 kalorija, mandarina ima 47 kalorija. No, logično, to je zato što su mandarine znatno manje od naranča. Mandarine su također bogate vitaminom C, ali ne kao naranče. No, mandarine su bogate betakarotenom te drugim antioksidansima, prenosi Stethnews.com. Znanstvenici sa Sveučilišta Western Ontario otkrili su kako hranjiva tvar skrivena u mandarinama sprečava pretilost, nudi zaštitu od dijabetesa tipa 2 i ateroskleroze. Riječ je o bolestima koje su odgovorne za pojavu srčanog, ali i moždanog udara.

Naranče i mandarine imaju aromu, ako ih stavite u svoju sobu, njihov svježi miris može uzbuditi živce, izazvati oduševljenje, osvježiti zrak i poboljšati okolinu unutar sobe.

Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, aroma naranča i mandarina može ukloniti vlagu, ojačati slezenu, ubiti bakterije i viruse. Ako nemate dovoljno energije ili gubite apetit, aroma naranči i mandarine može ublažiti spomenute simptome. Osim toga, aroma naranča i mandarina je dobra i za smirivanje i san, a njihova boja je nježna i topla, te mogu poslužiti i za dekoraciju sobe.

Kopirati
Drag cursor here to close