Neka bude svaršen

Znate li gdje griješite u pripremi pire krumpira?

U pripremi pire krumpira nema mnogo posla, ali odabir najboljeg krumpira za pire i nekoliko drugih stvari – jamče da tvoj pire krumpir ispadne savršen - baš svaki put.
Lifestyle / Hrana | 05. 09. 2023. u 20:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svi se raduju pire krumpiru, posebno za blagdane (prilozi su ipak najbolji dio ručka). Za pripremu savršeno kremastog pire krumpira posluži se s nekoliko trikova. Odaberi krumpir koji će pružiti najbolji okus i teksturu i dvaput provjeri ovaj popis kako bi izbjegla uobičajene zamke prilikom spremanja pirea.

Nemoj odabrati krivi krumpir!

Izaberi krumpire s više škroba za podatnu, glatku i kompaktnu smjesu. To su tzv. brašnasti krumpiri i oni su savršeni za gnječenje. Najidealniji bi bili lički krumpiri sorte Desiree i Victoria.  Krumpiri ove sorte imaju prirodan okus i kremastu, gustu konzistenciju.

Ne zaboravi posoliti vodu!

Kad se krumpir skuha, granule škroba bubre i upijaju vodu i sol. Stoga, ako unaprijed posoliš vodu, kasnije nećeš trebati dodavati toliko soli.

Stavljaš krumpir u vrelu vodu? Nemoj!

Prilikom pripreme, krumpir prekrij hladnom vodom, dodaj sol, a zatim ga stavi kuhati. Ako krumpire odmah staviš u vruću vodu, kuhati će se neravnomjerno, vanjska strana će se raspadati prije nego što se iznutra skuha.

Nemoj žuriti kod cijeđenja krumpira!

Nakon kuhanja pobrini se da se dobro ocijediš krumpir, kako bi izbjegli kašastu, vodenastu strukturu pirea. Iako nitko ne voli pire od krumpira koji je suh i grudast, morat ćeš upotrijebiti tekućinu za dodavanje vlage, poput mlijeka, vrhnja ili čak pilećeg temeljca. Ako želiš, možeš i  lagano zagrijati ocijeđeni krumpir na ploči štednjaka da se dodatno osuši prije dodavanja začina, maslaca ili mlijeka.

Nemoj dodavati stvari direktno iz hladnjaka!

Prije dodavanja maslaca, vodi računa da je on na sobnoj temperature prije nego što ga rastopiš u vrućem krumpiru. Zatim ga zgnječi u toplom mlijeku ili vrhnju. Na taj način lakše će se upiti i neće se sve ohladiti.

Nemoj "ubiti" pire mikserom!

Granule škroba u kuhanom krumpiru su u osjetljivom stanju. Pire uvijek radi uz pomoć gnječilice za krumpir. Najgora stvar koju možete napraviti krumpiru je staviti ga u blender ili ga ubiti mikserom. Budi nježan s krumpirom, a bit ćeš nagrađen laganim, pahuljastim pireom.

Pripremaš ga unaprijed? Može, ali...

Veliki smo obožavatelji pripremanja hrane unaprijed, posebno kada moramo spremiti mnogo jela odjednom. Međutim, pire krumpir ne smije dugo stajati pripremljen – počet  će imati okus poput kartona.

Svejedno ga želiš pripremiti unaprijediti? Pripremljeni krumpir možeš držati u posudi otpornoj na toplinu, s površinom prekrivenom plastičnom folijom, iznad lonca s kipućom vodom do dva sata. Ponovno ga izmiješaj prije posluživanja.

Kopirati
Drag cursor here to close