Uskoro i u drugim bh. gradovima

Zeničani će uzgajati povrće na balkonima

Građani, prije svega za svoje potrebe, na ovaj način na balkonima proizvode svježe povrće i začinsko bilje, koje mogu i prodavati.
Lifestyle / Hrana | 18. 03. 2019. u 17:42 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Turska razvojna agencija (TIKA), u sklopu projekta ''Smanjenje urbanog i ruralnog siromaštva'', a u želji da pomogne bh. domaćinstvima koji žive u stambenim zgradama, realizira  projekt "Urbane poljoprivrede".  

''Građani, prije svega za svoje potrebe, na ovaj način na balkonima proizvode svježe povrće i začinsko bilje, koje mogu i prodavati'', izjavila je koordinatorica projekta Lutvija Karić, profesorica na Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu u Sarajevu. 

''U prvoj smo fazi podijelili 50 sustava za građane Sarajeva, a isti broj namijenjen je i za građane Zenice. Ukupno ćemo u sedam gradova Bosne i Hercegovine ove godine podijeliti 320 sustava te rasad povrća i začinskog i ljekovitog bilja. 

Riječ je o vertikalnom sustavu, koji podrazumijeva hidrofonski sustav za proizvodnju  povrća, začinskog i ljekovitog bilja, a može se uzgajati i jagoda'', kazala je Karić na današnjoj promociji u sali Gradske uprave Zenica, istaknuvši  kako smo još uvijek pioniri u ovom poslu. 

''Mi smo na Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu kreirali ovakav sustav, a TIKA je prepoznala njegovu važnost za proizvodnju baš u urbanim sredinama i za svoje potrebe'', istaknula je Karić. 

Prednost u dobivanju podrške, odnosno tog sustava koji je kompletan bh. proizvod, kako je navela Karić, imaju umirovljenici, nezaposleni, invalidi i osobe s posebnim potrebama.

Kopirati
Drag cursor here to close