Recept

Želite ljetne špagete? Trk u kuhinju!

Riječ je o tjestenini koja se vrlo lako priprema i u vlastitom domu te od sastojka koje vjerojatno već imate u svojoj smočnici.
Lifestyle / Hrana | 07. 06. 2021. u 13:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Aglio e olio tradicionalno je talijansko jelo na bazi tjestenine čije ime doslovce označava njegove glavne sastojke – češnjak i maslinovo ulje. Okus mu pak produbljuje i zaokružuje čili papričica čije sjemenke možete izvaditi prije stavljanja u jelo ako niste ljubitelji ekstra ljute hrane.

Aglio e olio prvi put se spominje u kuharici "Cucina Teorico-Practica" autora Ippolita Cavalcantija iz 1837. godine, a potječe iz središnje talijanske regije Lacij. Danas je popularno u cijeloj Italiji, ali i ostatku svijeta.

Povrh svega, riječ je o tjestenini koja se vrlo lako priprema i u vlastitom domu te od sastojka koje vjerojatno već imate u svojoj smočnici, piše zadovoljna.hr.

Sastojci za četiri osobe:

400 g sušenih špageta
200 ml maslinova ulja
4 češnja češnjaka
1 čili papričica
sol i papar
svježi peršin za ukrašavanje

Priprema:

1. Skuhajte špagete prema uputama na pakiranju al dente u vrućoj posoljenoj vodi.

2. Za to vrijeme zagrijte ulje na štednjaku na laganoj temperaturi te dodajte nasjeckani češnjak i čili papričicu. Ako nemate čili papričicu pri ruci, poslužiti se možete i s malo čilija u prahu.

3. Termički obrađujte začine sve dok češnjak ne dobije zlatnožutu boju. Ako vam zagori, jelo neće imati dobar okus, pa je važno da sve zajedno pirjajte na vrlo laganoj temperaturi.

4. Kad je tjestenina gotova, kuhinjskim hvataljkama prebacite je u aromatizirano ulje. Sve dobro promiješajte i posolite te popaprite po želji.

5. Na kraju dodajte malo svježe nasjeckanog peršina.

6. Poslužite uz sezonsku salatu. Dobar tek!

Kopirati
Drag cursor here to close