Dobar savjet

Zašto nikako ne treba bacati koru od lubenice?

Ima li što više osvježavajuće od rashlađene lubenice u sparna ljetna popodneva?
Lifestyle / Hrana | 30. 06. 2020. u 14:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ilustracija

Ovih dana nam protiv sparine pomažu hladne kriške lubenice. Lubenica je super zdrava, no jesi li znala da se u njezinoj kori nalazi pravo bogatstvo aminokiselina. Zato donosimo recept uz koji ćeš uživati i u blijedozelenom dijelu sočne ljetne poslastice.

Ima li što više osvježavajuće od rashlađene lubenice u sparna ljetna popodneva? Hladna, sočna, crvena ljetna poslastica ne samo da razoružava svojim okusom i lakoćom, već je i jako zdrava. I to cijela i šteta ako i ti, kao i uostalom, većina ljudi, bacaš njezinu zeleno-biijelu koru. Kora se, naime, može upotrijebiti na razne načine, a nevjerojatno je dobra za zdravlje. 

Kora od lubenice sadržava aminokiselinu citrulin, koja pomaže izdržljivost kod sportaša, a pomaže i stvaranju arginina, druge aminokiseline koja je važna za zdravlje, a neki je ljudi nemaju dovoljno. Znanstvenici istražuju mogu li ove dvije aminokiseline pomoći kod stanja povezanih s anemijom, zasad se to pokazuje odlično, stoga, vidiš da je šteta baciti koru od lubenice u smeće.

Dakako da je možeš nasjeckati na kockice i pomiješati s kockicama mesa lubenice - smanjit će slatkoću i još bolje te hidratizirati ili je usitniti u blenderu kao jedan od sastojaka smoothieja, no ovdje ti donosimo i jedan prilično  neobičan recept za ukiseljene kore lubenice.

Nismo isprobali, ali oni koji jesu kažu da imaju svježinu i teksturu kiselih krastavaca.   

Ukiseljene kockice kore od lubenice  Skini zeleni dio i svaki crveni dio s kore i nasjeckaj je na kockice. Pomiješaj tri žlice soka od limuna ili limete u dvije litre vode i prelij preko kockica kore, pazeći da je svaki dio prekriven tekućinom. Pusti da odstoji četiri sata, a zatim pomiješaj začine po želji, 8 šalica šećera, litru bijelog octa i litru vode i prokuhaj. Kad se ohladi, dodaj ocijeđene kockice kore, dobro zatvori i ostavi da se ukiseli, najmanje 6 tjedana.

Kopirati
Drag cursor here to close