Oh ne

Vino, čokolada: Ove namirnice mogle bi prve nestati

Studija koju je provela organizacija Biodiversity International te Međunarodni institut za proučavanje riže otkrila je da bi između 18 i 25 posto svih sorti kikirikija moglo nestati do 2055. godine.
Lifestyle / Hrana | 10. 03. 2020. u 22:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Možda nismo toga svjesni dok kupujemo jagode koje su iz staklenika stigle u naše trgovine, ali i njima se smješi izumiranje u ne tako dalekoj budućnosti. Neke su vrste voća i povrća već veoma ugrožene i urod je sve manji, a prijeti opasnost da će ih sasvim nestati. 

1. Banane

Najpoznatija sorta banana zove se Cavendish, a nedavno ju je napala fungalna epidemija koja onečišćuje tlo na kojem banane rastu. Ta se bolest iz Paname proširila čitavom Afrikom i Azijom, a stručnjaci strahuju da bi njezin prijelaz i na Južnu Ameriku mogao posve uništiti urode ovog voća.

2. Čokolada

Drvo kakaovca osjetljivo je na nametnike i gljivične bolesti poput fitoplazma koja je početkom devedesetih odnijela 80 posto brazilskog uroda kakaovca. Znanstvenici strahuju da bi ta i slične bolesti mogle dovesti do izumiranja ove biljke s limitiranim genetskim varijacijama. I klimatske promjene predstavljaju veliku opasnost za dragocjeni kakaovac. Što visoke temperature više vode 'iscijede' iz tla i biljaka, to je teže očekivati da će to nadoknaditi sve rjeđe i manje obilne kiše u dijelovima zapadne Afrike.

3. Kikiriki

Studija koju je provela organizacija Biodiversity International te Međunarodni institut za proučavanje riže otkrila je da bi između 18 i 25 posto svih sorti kikirikija moglo nestati do 2055. godine. Biljka kikirikija zahtijeva gotovo pet mjeseci ujednačenih toplih temperatura i otprilike između 60 i 120 centimetara kiše, koja mora prestati za vrijeme sezone branja pa će i kikiriki postati teško uzgajati zbog podivljalih klimatskih promjena.

4. Kava

Toplija klima i radikalno mijenjanje obrazaca kišnih sezona kao posljedica globalnog zatopljenja ugrožava i nasade kave. Prema izvještajima Svjetskog klimatskog instituta do 2050. područja pogodna za uzgoj kave mogla bi se doslovno prepoloviti. Proizvodnja kave vjerojatno će se pomaknuti dalje od ekvatora i dodatno pogoršati problem deforestacije regija u kojima se dosada masovno uzgajala.

5. Riba

Organizacija za očuvanje divljih životinjskih i biljnih vrsta, World Wildlife Fund, otkrila je da je više od 85 posto svjetskih zaliha ribe u morima i oceanima ugroženo ilegalnim, nereguliranim izlovom - što je ugrozilo opstanak atlantske plavoperajne tune. Više od 30 posto svjetskog nereguliranog izlova ribe dovelo je do biološkog limita i treba bolje organizirati pravila ribolova u cijelom svijetu. A plava riba je općenito među najzdravijim namirnicama!

6. Med

Svi smo čuli za masovno i ne do kraja razjašnjeno iuumiranje pčela posljednjih godina, što ugrožava čitav svjetski proizvodni lanac hrane jer pčele oprašuju biljke i od oplođenog tučka nastaje plod. Naglo opadanje kolnija pčela u svijetu povezuje se s korištenjem pesticida i klimatskim promjenama.

7. Vino

Jedna studija koju je naručila organizacija Nature Climate Change otkriva da će kalifornijske regije poznate po golemim vinogradima, Napa i Sonoma, uskoro postati isuviše tople za uzgoj vinove loze. 8. Jagode Španjolska pokrajina Huelva godišnje proizvodi više od 300.000 tona jagoda i izvozi 80 posto. No, klimatske promjene u tom kraju uzrokovale su smanjenje uroda u posljednjem desetljeću.

9. Slanutak

Ova grahorica zahtijeva ogromne količine vode za uzgoj, a sve više suša u krajevima gdje se uzgaja dovelo je do globalnog smanjenja uroda slanutka za gotovo 50 posto.

10. Avokado

Da bi se uzgojilo samo pola kilograma avokada - jedne od onih veoma zdravih namirnica koje su postale popularne posljednjih godina te neki ljudi mogu zamisliti dan bez tosta s pireom od avokada - potrebno je više od 270 litara vode za zalijevanje. To je postao ogroman problem za kalifornijske farme avokada gdje se uzgaja dobar dio avokada koje jede čitav svijet. U gotovo čitavoj Kaliforniji neprestano vladaju alarmantne suše i o tome treba voditi računa puno više nego li o tome hoće li neki restorani za brunch moći ponuditi ovo hranjivo voće. Postoji velik broj sorti avokada koji se originalno uzgajao u Meksiku, a popularan je i u Kolumbiji, Maroku, Venezueli, Južnoj Africi, Španjolskoj, Karibima, Filipinima, Novom Zelandu. No, suše mu prijete po cijelom svijetu.

Kopirati
Drag cursor here to close