Pet namirnica koje ima svaki stol

Omiljeni specijaliteti za bogat uskršnji stol

Svaki kraj blagdane obilježava na svoj način, tako je i s Uskrsom, a ono što je svakoj kući zajedničko je obilje na stolu, na kojem caruju šunka, kobasice, jaja, hren, pečenje, pogače i kruh te kolači pripremljeni po starim recepturama.
Lifestyle / Hrana | 28. 03. 2018. u 18:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za najveći kršćanski blagdan, Uskrs, sve se vrti oko tradicije i naravno prigodne hrane, a vrhunac čini uskršnji doručak pri kojem se obično za stolom okuplja cijela obitelj. Većina nas upravo se njemu veseli zbog šarenih pisanica i svježih proljetnih namirnica.

Kulinarski portali su izdvojili nekoliko namirnica s kojima je svaki uskršnji stol potpun.

Jaja

Od svih teorija o tome kako je bojenje jaja postalo dio naše tradicije najdraža nam je ona koja slavi dolazak proljeća, odnosno novi život nakon zime te običaj da se tako ukrašena poklanjaju obitelji i prijateljima. Prije su se jaja bojala prirodnim bojama koje bi se dobivale od kora luka, cikle ili peršina. Danas postoji puno više načina kako ih obojiti ili oblijepiti.

Šunka

Uz jaja uskršnji stol nezamisliv je bez šunke. Najčešće onu dimljenu samo skuhamo, no tradicionalno se ovakva šunka za Uskrs još peče u kruhu. Po običaju kuha se ili peče u subotu, a pri kraju kuhanja pored nje bi se stavila kuhati jaja. Ovakva šunka od davnina se sljubljivala s kuhanim jajima, mladim lukom i svježe ribanim hrenom, prenosi dobrahrana.hr.

Francuska salata

Neizostavan dio uskršnje trpeze čini i francuska salata. Mnogi u njoj uživaju samo u svečanim prilikama, poput proslave Nove godine pa jedva čekaju Uskrs da se ponovno sretnu. Kada je o francuskoj salati riječ uvijek vrijedi ona 'o ukusima se ne raspravlja'; s dodatkom vrhnja ili ne, s više krastavaca ili izbacivanjem nekog od ključnih sastojaka samo su neke od neumornih rasprava u koje se možete upustiti tijekom uskršnjeg doručka. No na kraju, zapamtite, svi su mišljenja da upravo njihova mama radi najbolju francusku.

Rotkvice i mladi luk

S obzirom na navedeno obilje te dolazak proljeća, a s njime i slasnog mladog povrća, za prilog se poslužuju šparoge, špinat, mrkva ili tikvice te razne salate od svježeg lisnatog povrća, poput radiča, matovilca, rikole i zelene salate. Lisnatim salatama se obilno dodaju već spomenuti mladi luk i rotkvice, a neizostavni hren se ili u obliku umaka poslužuje uz meso ili se kao sastojak dresinga prelijeva preko salata, piše gastro portal.

Okupljanja i mesna pečenja

Na obiteljskim okupljanjima, za vrijeme ručka, iz kuhinja se najčešće šire mirisi mesnih pečenja. Odabir mesa ovisi o podneblju i ukusima, a na uskrsne stolove najčešće stižu janjetina, teletina ili puretina. Mesne štruce su također čest izbor, a oni skloniji eksperimentiranju, pečenjem kuhanih jaja obloženih smjesom od mljevenog mesa – pripremit će pečene "mesne pisanice“, tj. scotch eggs.

Ovu ponudu često upotpunjuju razni sirevi, kruhovi i peciva.

Kopirati
Drag cursor here to close