Sve namirnice su zdrave

Ugljikohidrati, šećer i sol trebaju našem organizmu

Kada govorimo o umjerenosti u ishrani, nasuprot tome neumjerenost opterećuje tijelo i stvara grozničavo stanje.
Lifestyle / Hrana | 29. 05. 2018. u 16:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najvažnije pravilo u ishrani je umjerenost,o čemu svjedoče mudrosti o zdravlju stare 2000 godina koje je potvrdila je i moderna znanost. Smatra se kako nema zdravih ili nezdravih namirnica. Pitanje je samo odabira, kombinacije i količine hrane.

Kada govorimo o umjerenosti u ishrani, nasuprot tome neumjerenost opterećuje tijelo i stvara grozničavo stanje. Kada unesemo višak hrane u organizam, organi zaslužni za probavu postaju opterećeni te nastaje osjećaj slabosti i klonulosti. Posljedica toga je slabljenje funkcije organa za probavu je što znatno utječe na naše fizičko, psihičko te mentalno stanje.

Dakle, nije riječ samo o odabiru namirnica te je netočno mišljenje da nam samo zdrava hrana može osigurati zdravlje. Naime, postoji i ona ‘’nezdrava’’ hrana kako je itekako potrebna našem organizmu.
Na prvom mjestu nalaze se ugljikohidrati koji se već godinama navode kao glavni uzrok pretilosti,međutim istina je drugačija. Oni su prijeko potrebni našem organizmu, jer nam osiguravaju najveći izvor energije. Mnogi ugljikohidrati se razbijaju i pretvaraju u glukozu, koju potom tijelo koristi kao energiju za naše mišiće dok vježbamo, kao i rad mozga. Također, oni se mogu pretvoriti i u masti, skladištenu energiju, koju tijelo kasnije koristi.

  / Tjestenina

Među naj nezdravije namirnice svrstava se šećer. I tu su podijeljena mišljenja posebno nutricionista. Dok jedni zagovaraju potpunu zabranu unosa šećera, drugi smatraju kako šećer ima itekako važnu ulogu u našem organizmu. 

Šećer jegorivo našeg tijela. Problem nastaje jedino onda kada šećer unosimo u organizam u prekomjernim količinama. Ukoliko unos šećera ne utječe na smanjen i unos druge nutritivno bogate hrane te ukoliko je naša prehrana općenito kvalitetna – bogata svježim voćem i povrćem, mahunarkama i orašastim plodovima na dnevnoj razini, ribom te bijelim mesom, šećerne predstavlja problem ili nešto što bismo nazvati ‘štetnim’. Zato nema potrebe da se odreknete omiljenog deserta sve god imate samokontrolu u unosu šećera možete uživati u svakom slatkom zalogaju.

  /Šećer

Kada je u pitanju konzumacija kave, opća je preporuka da bi maksimalan unos kofeina trebao biti do 400 mg/dan što se postiže s 5 šalica kave. Naravno, ako konzumirate drugu hranu ili piće s kofeinom poput čokolade ili kakaa, trebala biste računati i na njihov unos. Kada su u pitanju drugi napici npr. energetski, mnogo puta ste pročitali kako su štetni za zdravlje.

  / Kava

Međutim, Europska agencija za sigurnost hrane, utvrdila je sigurnost umjerenog konzumiranja energetskih pića. Navedeno je također, da zdrava odrasla osoba može sigurno popiti 5 konzervi energetskog napitka dnevno, ali usprkos ovoj činjenici, pojedini odgovorni proizvođači kao što je HELL ENERGY preporučuju jednu konzervu dnevno što je jasno označeno na zadnjoj strani limenke. Jedna konzerva HELL ENERGY sadrži kofeina koliko i jedna šalica espresso kave.

Rimljani su sol smatrali začinom života. O tome koliko je bila na cijeni najbolje svjedoči činjenica da je pri trgovini zamjenjivala novac. Tisućama godina unazad, sol je smatra na itekako zdravom hranom, a potpuno izbjegavanje ili nedovoljan unos soli je opasan po zdravlje.

  / Sol

Na primjer, himalajska ili nerafinirana morska sol bogate su mineralima koji doprinose pravilnom radu štitne žlijezde i ubrzavaju metabolizam. Stoga, uz konzumiranje preporučenih količina voća i povrća, sve navedene namirnice možete bez grižnje savjesti unositi u organizam. Ali, umjereno, naravno.

Kopirati
Drag cursor here to close