Aktivan rad

Udruga kuhara u BiH o rezultatima rada - oborena dva rekorda za Guinnesa

Posebno je istaknuta aktivnost na razvoju zdravog obroka u vrtićima i školama kao i na afirmaciji i brendiranju kuhinje Bosne i Hercegovine.
Lifestyle / Hrana | 09. 12. 2018. u 20:53 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena / Članovi Udruge kuhara BiH

Udruga kuhara u Bosni i Hercegovini održala je danas u Sarajevu godišnji sastanak na kojem su predstavljeni rezultati i aktivnosti u protekle tri godine.

Sastanku je nazočilo oko 60 članova Udruge iz cijele BiH. U predstavljanju aktivnosti posebno je istaknuta suradnja s proizvođačima hrane i pića, uvezivanju proizvođača i ugostitelja. Navedeno je i da su oborena dva rekorda za Guinnesa ( u pripremanju begove čorbe i serviranju palačinaka), te sudjelovanje na mnogim sajmovima u BiH.

Posebno je istaknuta aktivnost na razvoju zdravog obroka u vrtićima i školama kao i na afirmaciji i brendiranju kuhinje Bosne i Hercegovine.

Profesoru Enesu Kujundžiću uručeno je priznanje za aktivnosti na brendiranju bosanskohercegovačke kuhinje i zaštite kao kulturne baštine u UNESCO-u.

Najavljeno je proširenje članstva i djelatnosti na konobare i ostale radnike u ugostiteljstvu, kako bi se premašile teškoće u vezi s nedostatkom kadrova u ovoj branši.

S početkom 2019. najavljeno je niz radionica i seminara o temi: HACCP standard, Halal standard, tradicionalna kuhinja u ugostiteljstvu, suvremeni trendovi u ugostiteljstvu i druge radionice za kojima se ukaže potreba.

Poseban interes iskazali su sudionici za planove na formiranju nacionalnih timova u više kategorija. Plan je da se kroz nacionalna natjecanja odaberu najbolji koji će dalje kroz treninge međunarodnih stručnjaka biti pripremani za Kuharsku Olimpijadu u Frankfurtu 2020.godine.

Dogovoreno je da se formira odbor za brendiranje kuhinje Bosne i Hercegovine, odbor za edukaciju kao i odbor za natjecateljski dio.

Sastanku su nazočili predstavnici MSŠ „Džemal Bijedić“ s profesorom Safetom Halilagićem kao i Maid Mujić, nastavnik razredne nastave iz JU srednjoškolski centar Hadžići, gdje je upriličen prijem u članstvo udruženja za sve učenike kuhara i poslastičara iz ove škole.

Tijekom diskusije o kvaliteti obrazovanja u školama izneseno je niz argumenata da se na tom planu mora raditi više. Konkretno rješenje je prijedlog da se učenicima omogući praksa u hotelima, kako bi postali kompletni kuhari i mogli poslije škole odmah početi raditi u ovoj djelatnosti , navode iz Udruge kuhara u Bosni i Hercegovini.

Kopirati
Drag cursor here to close