Oxford

Udariti porez na crveno meso

Po klasifikaciji Svjetske zdravstvene organizacije svinjetina, govedina i janjetina "vjerojatno jesu" kancerogene vrste mesa.
Lifestyle / Hrana | 18. 12. 2018. u 12:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Oporezivanje crvenog mesa i mesnih prerađevina moglo bi spriječiti oko 220.000 smrti godišnje i uštedjeti 40 milijardi dolara u zdravstvenoj skrbi, tvrdi se u novoj studiji sveučilišta u Oxfordu.

Po klasifikaciji Svjetske zdravstvene organizacije svinjetina, govedina i janjetina "vjerojatno jesu" kancerogene vrste mesa. U kategoriju kancerogenih bez sumnje se svrstavaju sve mesne prerađevine. Usto ih se povezuje sa srčanim bolestima, moždanim udarima i dijabetesom, piše Hina.

Marco Springmann, glavni autor studije, vjeruje da je oporezivanje crvenog mesa i mesnih prerađevina dobar način da se potrošači potaknu na izbor zdravijih namirnica, jednako kao što je to slučaj s drugim štetnim proizvodima poput alkohola i cigareta.

"Visoki nameti na crveno i procesuirano meso nikome ne bi ograničili izbor, a bili bi snažan signal konzumentima i smanjili bi pritisak na zdravstvene sustave", kazao je.

Njegovo istraživanje pokazuje da bi takav porez smanjio konzumaciju crvenog mesa i prerađevina za 16 posto na globalnoj razini.

"Nitko ne želi da mu vlada govori što da jede. Međutim, jasno je da konzumacija crvenog mesa i prerađevina ima svoju cijenu", rekao je Springmann.

I to nije sve. Nedavno provedena studija pokazala je kako je veća vjerojatnost da će manični ljudi u svojoj prehrani imati više mesa tretiranih nitratima poput sušene govedine, hot doga, salame i drugih mesnih prerađevina.

Kopirati
Drag cursor here to close