Mučnina, povraćanje i proljev

U pet osnovnih škola 136 učenika se otrovalo hranom

U pitanju su tipični simptomi zaraznog trovanja hranom gdje dominiraju mučnina, povraćanje i proljev
Lifestyle / Hrana | 03. 10. 2017. u 18:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U pet osnovnih škola u Beogradu 136 učenika otrovalo se hranom, a u Gradskom zavodu za javno zdravlje kažu kako djeca imaju blažu kliničku sliku i kako nitko nije zadržan na bolničkom liječenju.

"Epidemiološko istraživanje još nije završeno, prikupljaju se podaci na terenu. Imamo za sada 136 oboljele djece iz pet škola", kazala je Tanjugu epidemiolog Slavica Maris iz Gradskog zavoda za javno zdravlje i navela kako se očekuju podatci iz još jedne škole. Na trbušne tegobe žalili su se učenici u osnovnim školama "Veljko Dugošević", "Braća Baruh", "Vojvoda Mišić", "Radojka Lakić" i "Skadarlija".

Kako javlja Tanjug, Maris kaže kako su u pitanju "tipični simptomi zaraznog trovanja hranom", gdje dominiraju mučnina, povraćanje i proljev. Škole hranu nabavljaju od iste tvrtke i na meniju su u ponedjeljak bili makaroni s bolognese umakom, krastavac za salatu, a desert je bio suhi kolač s kakaom ili štrudla s makom i štrudla s jabukama.

Maris je dodala kako je više ekipa na terenu, te kako su uzeti uzorci hrane koju su djeca jučer jela, ali i zatečena hrana.

"Uzeli smo smo brisove radnih površina, pribora i opreme, kao i brisove ruku, grla i nosa od zaposlenih servirki. Prve podatke imat ćemo za nekoliko dana", pojasnila je ona i dodala kako se sva mikrobiološka ispitivanja rade u laboratoriju Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Ministarstvo prosvjete Srbije preporučilo obustavu isporuke hrane u škole

Ministarstvo prosvjete Srbije u utorak je preporučilo da se do daljnjeg obustavi isporuka hrane u pet beogradskih škola, zbog sumnje da su se učenici otrovali hranom.

U međuvremenu je u školi "Veljko Dugošević" isporuka hrane obustavljena, a današnji obrok škola je osigurala iz vlastitih sredstava.

Kako javlja Tanjug, svih pet škola surađuje s istim dobavljačem hrane.

Pomoćnica ministra Vesna Nedeljković, koja je obišla tri škole ("Veljko Dugošević", "Skadarlija" i "Braća Baruh"), preporučila je da se do daljnjeg obustavi isporuka hrane.

 

Kopirati
Drag cursor here to close