''Imitacija kobasičkog proizvoda''

Rusija predlaže jasno označavanje "lažnih" kobasica i sokova

Ako, primjerice, kobasica sadrži manje od 50 posto "prvoga" mesa, ne bi je se smjelo tako nazivati, nego "imitacijom kobasičarskog proizvoda"
Lifestyle / Hrana | 14. 08. 2018. u 08:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnik u ruskoj Dumi Vitalij Milonov predložio je ministru industrije i trgovine Denisu Manturovu preimenovanje i jasno označavanje mesnih proizvoda s manje od 50 posto mesa, kao i umjetnih limunada i drugih sokova, kako bi potrošači znali što jedu i piju i zaštitili svoje zdravlje, pišu Ria Novosti.

Milonov upozorava da mnogi mesni proizvodi koji se prodaju u tamošnjim dućanima "često nemaju nikakve veze s mesom". Štoviše, uvjeren je da proizvođači i trgovci takvih proizvoda "namjerno iskrivljuju njihove nazive" čime potrošače dovode u zabludu. "Logičan korak države u takvoj situaciji bila bi zabrana proizvođačima i trgovcima svih razina koristiti nazive proizvoda kojima obmanjuju potrošače", kaže Milovov u pismu nadležnom ministru, piše Hina.

Ako, primjerice, kobasica sadrži manje od 50 posto "prvoga" mesa, ne bi je se smjelo tako nazivati, nego "imitacijom kobasičarskog proizvoda", a na etiketi bi trebali biti naznačeni i vjerojatni zdravstveni rizici koji mogu nastati pri učestaloj konzumaciji takve zamjenske kobasice, smatra zastupnik.

Slično je po njegovu mišljenju i s osvježavajućim napicima, mahom uvoznim, koji su zatrpali police ruskih dućana i koji su, upozorava, "stopostotna kemija" koja može ozbiljno narušiti zdravlje potrošača svih dobi.

Kopirati
Drag cursor here to close