Malus sylvestris

U Beču pronađena jabuka stara 4.000 godina

Pronađena jabuka nema mnogo sličnosti sa današnjim vrstama. Prema službenicima sistematsko voćarstvo i uzgoj jabuka stiže tek tisućama godina kasnije u Europu.
Lifestyle / Hrana | 12. 11. 2020. u 11:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Arheobotaničari su, točno pred austrijski „Dan jabuka“ 13. studenog, otkrili najstariju jabuku u Beču do sada. Pretpostavlja se da je primjerak europske divlje jabuke (Malus sylvestris) osušen prije 4.000 godina, a zatim odložen za zimnicu.

Ostaci jabuke pronađeni su tijekom iskopavanja neolitskog naselja u mjestu Oberlaa. Seosko naselje datira od 2.400 godine pne. Nalaz pokazuje da je jabuka vjerojatno osušena i spremljena za zimnicu. Pretpostavlja se da je jabuka uzbrana u šumama koje su tada pokrivale brdo Laaer i dolinu Liesingbach. Ovaj plod predstavlja najstariji primjerak jabuke na bečkom tlu.

''Znamo za slična nalazišta u Švicarskoj, gdje su prepolovljene divlje jabuke nizane na gajtan i čuvane kao suho voće za zimu'', rekla Kohler-Schneider, arheobotaničarka bečkog Univerziteta prirodnih resursa i primijenjenih znanosti (BOKU).

Pronađena jabuka nema mnogo sličnosti sa današnjim vrstama. Prema službenicima sistematsko voćarstvo i uzgoj jabuka stiže tek tisućama godina kasnije u Europu.

Tijekom iskopavanja otkrivene su i žitarice i neke životinjske kosti. To omogućava uvid u osnove života neolitskih stanovnika u naselju Oberlaa. Od 1973. godine se u Austriji ''Dan jabuka'' tradicionalno obilježava drugog petka u studenom. Ovaj dan ne spada u službeni popis praznika nego je građanska inicijativa u cilju jačanja ekonomskog značaja jabuke i voćarstva u regiji. Austrijanci godišnje konzumiraju oko 70.000 tona jabuka.

Kopirati
Drag cursor here to close