Ukusno

Trik za savršen omlet mekan poput oblaka

Odvajanje žumanjaka od bjelanjaka uobičajen je proces u pripremi biskvita za kolače i torte. No jeste li pokušali na taj način napraviti omlet?
Lifestyle / Hrana | 21. 07. 2021. u 20:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovako ispečen omlet možete napraviti na slano, odnosno ga začiniti solju, paprom i drugim začinima, ili pak na slatko te ga začiniti šećerom u prahu, medom ili sličnim sladilom.

Odvajanje žumanjaka od bjelanjaka uobičajen je proces u pripremi biskvita za kolače i torte. No jeste li pokušali na taj način napraviti omlet?

Istučete li žumanjke i bjelanjke odvojeno prije nego što ih sljubite u jednu namreškanu smjesu te ih ispečete na tavi, dobit ćete savršen omlet mekan poput oblaka. Nazivaju ga još i souffle omlet.

Sastojci:

5 bjelanjaka

3 žumanjka

2 žlice maslaca

začini po želji

Priprema:

Razbijte pet jaja i odvojite bjelanjke od žumanjaka. Istucite mikserom bjelanjke u čvrst snijeg u jednoj posudi. U drugoj odvojite samo tri žumanjka (preostale sačuvajte za neki drugi recept) i pjenasto ih izmutite.

Pažljivo umiješajte žumanjke u snijeg od bjelanjaka. Smjesu izlijte na zagrijanu tavu s neprianjajućim dnom i poklopite. Na umjerenoj temperaturi pecite 3 minute.
Otklopite tavu, podignite špahtlom rubove omleta i ubacite maslac.

Vratite poklopac i pecite još 3 minute. Začinite omlet začinima po želji te ga preklopite i prebacite na tanjur. Dobar tek!

Kopirati
Drag cursor here to close