Pa hajde odoli

Torta koja neodoljivo podsjeća na knedle sa šljivama

Na vama je samo da odlučite je li ovo ručak ili desert za poslije ručka.
Lifestyle / Hrana | 02. 09. 2020. u 17:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Knedle sa šljivama su jedan od pravih i prvih vjesnika jeseni i jedno su od omiljenijih jela kod nas. One klasične s krumpirovim tijestom s čisti klasik, ali postoje i recepti koji omogućavaju da ih se pripremi brže i jednostavnije. Jedan od recepata koji će vam u potpunosti promijeniti pogled na knedle je i ovaj.

Priprema traje cca 30-ak minuta i kada se dobro ohladi (što ipak ne traži vaš rad nego će hladnjak obaviti svoje) moći ćete uživati u ovom prozračnom i laganom jelu. Na vama je samo da odlučite je li ovo ručak ili desert za poslije ručka.

“Biskvit” od griza je super jednostavan za napraviti i za njega vam treba samo 10-ak minuta, možda i manje. Nadjev, koji je skoro pa pekmez, također vam neće oduzeti puno vremena ako šljive unaprijed sitnije narežete, piše portal missgastro.

Foto:Vedran Bošković / Uživat ćete u ovom prozračnom i laganom jelu

Sastojci za biskvit:

200 g griza

200 g šećera

1 l mlijeka

70 g maslaca

1 jaje

200 g krušnih mrvica

Za nadjev:

800 g šljiva

1 vanillin šećer

1/2 žličice cimeta

1/2 žličice

kardamona

2 žlice šećera

Priprema:

S pripremom recepta krenite tako da najprije na 20-ak grama maslaca (možete i na ulju naravno) ispržite krušne mrvice uz dodatak dvije žlice šećera. Ostavite ih sa strane da se ohlade nakon što su gotove tj. nakon što su poprimile zlatnu boju.

Mlijeko prokuhajte pa mu dodajte griz pomiješan s ostatkom šećera. Kuhati dok “biskvit” ne dobije na gustoći s tim da miješate cijelo vrijeme kuhanja kako ništa ne bi zagorjelo. Zatim dodati maslac, dobro promiješati te skloniti s vatre.

Foto: Vedran Bošković / Odlučite je li ovo ručak ili desert za poslije ručka.

Dodati i jaje koje ste prethodno razmutili! Sve dobro izmiješati pjenjačom ili mikserom u glatku smjesu! Šljive oprati te očistiti od koštica i narezati barem na četvrtine. Preporuča se narezati ih još i na manje komadiće kako bi se prije ukuhale.

Dodati im šećer, vanilin šećer i začine pa kratko dinstati, nekih 5-10 minuta tj. dok ne budete zadovoljni teksturom. Ako ne želite da se skroz raspadnu, kraće dinstajte, prilagodite svom ukusu.  Sve smo skuhali tako da nam je ostalo samo složiti tortu. Kalup namažite maslacem te pospite krušnim mrvicama. Pola griz smjese sipajte u kalup te ga stavite na 20-ak minuta u hladnjak.  S malo krušnih mrvica “poškropite” prvi sloj griza te na njega stavite nadjev od šljiva.

Završite sve s ostatkom griza. Ako vam se griz slučajno malo stvrdnuo dok ste došli do ovog koraka, slobodno ga uz malo mlijeka razradite kako bi mu vratili teksturu pogodnu za sipanje. Još malo krušnih mrvica povrh gornjeg “biskvita” i torta može u hladnjak na hlađenje kako bi se stegnula i bila pogodna za rezanje.

Kopirati
Drag cursor here to close