Kobasijada

Tomislavgrad : Međunarodni žiri zadovoljan kvalitetom kobasica na sajmu

''Iznenađeni smo kvalitetom, iako generalno gledano, ovo su jako dobri uzorci svih pristiglih kobasica gdje nismo imali ni jednu diskvalifikaciju'', istaknuo je Viduč.
Lifestyle / Hrana | 12. 01. 2019. u 17:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Međunarodni stručni žiri kojeg čine predstavnici Slovenije, Hrvatske i BiH tijekom petka i subote ocjenili su oko 130 uzoraka suhomesnatih proizvoda pristiglih iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i Mađarske za izbor najkvalitetnije kobasice i salame u sklopu 1. Međunarodne kobasijade koja se večeras održava u Hotelu "Tomislav" u Tomislavgradu.

Predsjednik Udruge "Zlatna šajba" i predsjednik kordinacije kobasara i salamaea Srednje Europe, a ujedno i predsjednik stručnog žirija dr.sc Dubravko Viduč je izrazio zadovoljstvo sto se njihova europska obitelj povećava kad su u pitanju kobasice i salame, odnosno suhomesnati autohtoni proizvodi koji se tradicijski proizvode te svaki nosi specifičnost kraja odakle dolaze.

''Ono što smo u Tomislavgradu ocjenjivali je pretežno kobasica ili kako ih se ovdje zovu sudžuci kojih je bilo najviše, oko 70 - tak'', kazao je za Fenu Viduč.

Stručni žiri je, kažem podijelio sve pristigle uzorke u tri grupe za ocjenjivanje, od kojih prvu grupu čine salame, drugu grupu sudžuc, a u treću su svrstali ostale gdje spadaju kuleni, kulenove seke, sudžuci od govedine i slično.

 ''Iznenađeni smo kvalitetom, iako generalno gledano, ovo su jako dobri uzorci svih pristiglih kobasica gdje nismo imali ni jednu diskvalifikaciju'', istaknuo je Viduč.

 Stoga su za večeras tijekom završnog priznanja uz bogat glazbeni i zabavni program pripremili dodjele uglavnom srebrenih medalja, a bit će i nešto zlatnih, odnosno brončanih.

-Ono što se ocjenjuje je vanjski izgled, konzistencija, presjek i miris te okus. Sugerirali smo kolegama koji prvi put sudjeluju iz Tomislavgrada da kod njih ne 'pretegne' taj dojam ukusa nego da ocijene kvalitetu i kako je punjena, odnosno sušena - naglasio je predsjednik međunarodnog stručnog žirija Dubravko Viduč.

Pokrovitelj ove manifestacije je općina Tomislavgrad, a organizator Udruga "Duvanjski kobasičari" kojeg vodi Marko Jurčević.

Kopirati
Drag cursor here to close