Savjeti

Tajna najfinije pohane piletine

Pohani bataci, krilca i prsa osobito su ukusni zbog dugog mariniranja u mlaćenici ili stepki.
Lifestyle / Hrana | 17. 10. 2021. u 13:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ilustracija

Ljubitelji brze hrane često se mogu podijeliti na one koji preferiraju govedinu i one koji preferiraju piletinu. Ako si u drugoj skupini, nastavi čitati i nauči pripremati pohanu piletinu karakterističnu za američki jug. 

Prvi korak je nabavka stepke ili mlaćenice. Ovaj proizvod, nastao pri proizvodnji maslaca, na engleskom govornom području poznat je kao buttermilk te se često nalazi u receptima za pohanje i pripremu kolača, piše missgastro.

Sastojci:

1 kg piletine - manji bataci i krila, file 

1 l stepke (buttermilk)

Sol i papar

 Slatka i ljuta paprika 

Mljeveni češnjak

Kajenski papar  

100 g glatkog brašna 

100 g gustina

Suncokretovo ulje

Priprema:

Za pripremu smo koristili jedno pakiranje malih pilećih bataka te pileći file izrezan na manje komade. Piletinu očisti te ju u potpunosti prelij stepkom i ostavi preko noći u hladnjaku. Kako je stepka samo blago kisela, omekšat će piletinu bez zatezanja mesa, kao što to čine jače kiseline za mariniranje (poput limuna). Enzimi prisutni u stepki također pomažu u razgradnji bjelančevina u piletini, što rezultira nježnom, aromatičnom prženom piletinom.

Idući korak u pripremi je dodavanje začina. Kako se prije pohanja piletina stavlja samo u brašno, potrebno ga je dovoljno začiniti. Stoga u glatko brašno dodaj sol, gustin, papar, slatku i ljutu papriku, kajenski papar te mljeveni češnjak. Nemoj štedjeti na začinima!  Kada se ulje dobro zagrije, piletinu prekrivenu stepkom i prži dok ne dobije tamnozlatnu boju (oko 12-15 minuta). Također, bonus ovog načina pohanja je da znatno manje neugodnih mirisa. 

Posluži s pečenim krumpirićima i coleslaw salatom za puni doživljaj i uživaj u obroku!  

Kopirati
Drag cursor here to close