Čudesna namirnica

Taj čarobni zeleni ''cvijet'' - sve tajne brokule

Sezona je brokule, iskoristite njene blagodati
Lifestyle / Hrana | 27. 04. 2021. u 08:14 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamislite namirnicu, koja daje sve neophodno za zdravlje, pomlađivanje i detoksikaciju organizma.

Uz pomoć koje možete spriječiti alergiju, prehladu, artritis, rak i bolesti oka.

Namirnicu, koja daje neophodnu energiju i vitalnost, a uz to pomaže i mršavljenju.

Da, takva hrana zaista postoji.

Brokula je čudesna namirnica, a njezine dobrobiti za zdravlje su bezbrojne, piše Alternativa.

Zdravstvene prednosti brokule

Brokula štiti od karcinoma

Karcinome karakterizira ubrzan rast izmijenjenog staničnog tkiva, preko uobičajene veličine, a često je povezan s oksidativnim stresom. A brokula je bogata upravo sastojcima za koje se vjeruje da imaju antikancerogena svojstva. Studija objavljena u Canadian Family Physician potvrdila je da unos kupusastog povrća, uključujući brokulu, smanjuje rizik od više vrsta karcinoma, uključujući karcinome pluća, debelog crijeva, dojke, prostate, gušterače i želuca, piše Fitness.

Izotiocijanati koje nalazimo u brokuli utječu na jetrene enzime, smanjuju oksidativni stres, smanjuju upalne procese, pojačavaju imunitet te smanjuju razvoj rasta tumorskih stanica, a upravo je taj sastojak koji kupusasto povrće razdvaja od ostalih vrsta povrća. Glavni izotiocijanati u brokuli su sulforafani, koji sudjeluju u borbi protiv stvaranja karcinoma na molekularnoj razini tako što smanjuju oksidativni stres, stoji u studiji objavljenoj u Nutritiov Reviews.

Brokula regulira krvni tlak

Zahvaljujući visokom sadržaju kalija i magnezija, brokula pomaže održavati krvni tlak unutar normalnih granica.

Brokula jača imunitet

Brokula sadrži visoke količine vitamina C i beta-karotena, a time jača naš imunitet i štiti od gripe i prehlade.

Brokula je dobra za trudnice

Brokula sadrži velike količine folne kiseline, koja je bitna za prenatalni razvoj bebe.

Osim toga, folna kiselina je bitna za obnavljanje stanica i igra važnu ulogu u prevenciji raka, piše Alternativa za Vas.

Brokula štiti od artritisa

Brokula sadrži sulforafan, koji štiti hrskavicu, i flavonoid kaempferol, koji ima anti-upalna svojstva.

Zahvaljujući tome brokula pomaže sprečavanju reumatskih bolesti.

Brokula regulira probavu

Brokula je bogata vlaknima, koja pomažu probavi, sprječavaju zatvor i reguliraju razinu šećera u krvi.

Brokula je dobra za oči

Jedna d posljedica starenja svakako jest i slabljenje vida. Dva najvažnija karotenoida koje nalazimo u brokuli (lutein i zeaksantin) povezuju se sa smanjenim rizikom od očnih bolesti povezanih sa starenjem, stoji u članku objavljenom u Investigative Ophthalmology & Visual Science.

Manjak vitamina A u organizmu može biti uzrok noćnog sljepila, što može biti popravljeno s povećanjem razina ovog vitamina u organizmu. Brokula sadrži beta-karoten, koji se u tijelu konvertira u vitamin A. stoga, brokula ima pozitivne utjecaje na osobe sa sniženim razinama vitamina A.

Brokula smanjuje kolesterol

Lutein, dijetalna vlakna, B-vitamini i folna kiselina, koje sadrži brokula, su bitni za odražavanje normalnih razina kolesterola u krvi.

Zbog toga je brokula odlična namirnica za prevenciju ateroskleroze.

Brokula štiti od bolesti srca

Vitamin B6, folna kiselina i karoteniod lutein, koje sadrži brokula, poboljšavaju zdravlje arterija i sprječavaju bolesti srca i moždani udar.

Brokula pomaže kod mršavljenja

Brokula je idealna namirnica za mršavljenje. Sadrži vrlo malo kalorija, ali puna je nutrijenata. Zbog velikog udjela vlakana i vode, brokula brzo izaziva osjećaj sitosti.

Brokula je bogata i proteinima, koji su bitni za izgradnju mišića i sagorijevanje masnih naslaga.

Jedna čaša brokule sadrži tri puta više proteina nego čaša riže, ali pet puta manje kalorija.

Brokula sprječava alergije

Brokula sadrži velike količine folne kiseline i flavonoida kaempferola, koji imaju protualergijsko djelovanje.

Istraživanja su pokazala da folna kiselina regulira imunološki odgovor organizma. (Kako znamo, alergije su imunološki odgovor organizma na obranu od bezopasnih tvari iz naše okoline.)

Zbog toga, brokula je poznata kao hrana koja sprečava astmu i alergije

Brokula je dobra za kosti

Brokula je dobar izvor kalcija i vitamina K, koji su bitni za zdravlje kostiju i prevenciju osteoporoze.

Brokula čisti organizam

Brokula sadrži glukorafanin, glukonasturtian i glukobrasicin. Ova tri sastojka, koji su prirodno prisutni u brokuli, pomažu eliminaciji toksina iz našeg organizma.

Nutritivna vrijednost brokule

Sirov brokula sadrži gotovo 90% vode, 7% ugljikohidrata i 3% proteina uz neznatnu količinu masti. Također, ima malu količinu kalorija, samo 34 kcal na 100 g brokule, piše fitness.hr.

Nutritivna vrijednost u 100 g sirove brokule:

Kalorije 34

Voda 89 %

Proteini 2.8 g

Ugljikohidrati 6.6 g

  • Od toga šećeri 1.7 g
  • Vlakna 2.6 g

Masti    0.4 g

  • Od toga zasićene 0.04 g
  • Mononezasićene 0.01 g
  • Polinezasićene 0.04 g
  • Omega-3 0.02 g
  • Omega-6 0.02 g
  • Trans masti 0

Vitamini i minerali

  • Vitamin C: antioksidans koji ima važnu ulogu u održavanju imuniteta i zdravlju kože. Sa samo 45 g brokule na dan, unese se oko 70% preporučene dnevne doze ovog vitamina
  • Vitamin K1: vitamini koji igra važnu ulogu u zgrušavanju krvi te potiče zdravlje kostiju
  • Folati (B9): iznimno važan za trudnice, ovaj vitamin je neophodan za normalan rast tkiva i pravilno stanično funkcioniranje
  • Kalij: esencijalni mineral koji sudjeluje u regulaciji krvnoga tlaka i prevenciji razvoja kardiovaskularnih bolesti.
  • Željezo: esencijalni mineral koji ima niz važnih funkcija u organizmu, poput transporta kisika u crvene krvne stanice.

Osim navedenih vitamina i minerala, brokula sadrži još mnoge antioksidanse i biljne molekule koje pojačavaju njezine zdravstvene učinke:

  • Sulforafan: Jedan od najbogatijih i opsežno proučavanih biljnih spojeva u brokuli. Može imati zaštitne učinke protiv različitih vrsta karcinoma, stoji u studiji objavljenoj u Trends in Molecular Medicine.
  • Indol-3-karbinol: Jedinstveni nutrijent koji se nalazi u kupusastom povrću, a koji može imati blagotvoran učinak protiv raka, stoji u studiji objavljenoj u Advances in Pharmacological Sciences.
  • Karotenoidi: Brokula sadrži lutein, zeaksantin i beta-karoten, koji mogu pridonijeti boljem zdravlju očiju, stoji u studiji objavljenoj u The British Journal of Nutrition.
  • Kaempferol: Antioksidans s mnogo prednosti za zdravlje. Štiti od bolesti srca, raka, upala i alergija, navodi se u studiji objavljenoj u Mini Reviews in Medical Chemistry.
  • Kvercetin: Antioksidans s brojnim prednostima, uključujući snižavanje krvnog tlaka kod osoba s visokim krvnim tlakom stoji u članku objavljenom u Advances in Nutrition.

Nuspojave konzumacije brokule

Brokula se najčešće jako dobro podnosi i alergije su jako rijekte, no u nekoliko slučajeva savjetuje se pažljivija konzumacija ovog povrća.

Problemi sa štitnjačom

Brokulu se smatra goitrogenom, hranom koja onemogućava preuzimanje joda iz krvi. Stoga, velike količine brokule mogu imati negativne posljedice na štitnjaču i na osobe s nepravilnim radom ove žlijezde. Studija objavljena u časopisu Toxins ističe da se kuhanjem brokule dokida ovaj učinak ovog povrća.

Razrjeđuje krv

Osobe koje su na warfarinu (lijeku za razrjeđivanje krvi) trebaju se savjetovati s liječnikom prije nekog većeg unosa brokule, jer veća količina vitamina K kojeg nalazimo u ovom povrću može izazvati interakciju s navedenim lijekom.

Kako pripremati brokulu

Ovo visokovrijedno povrće može se jesti sirovo i kuhano, a nedavno objavljene studije potvrdile su sa se najveća vrijednost brokule očuva ako je se lagano kuha na pari stoji u studiji objavljenoj u Journal of Zhejiang University.

Dakle, najviše vitamina sadrži sirova brokula i brokula kuhana na pari. I dinstanjem brokula zadržava veći dio nutrijenata. Iako možete, nije preporučljivo kuhati brokulu u vodi, jer time ona gubi većinu svojih vrijednih sastojaka.

Čim ju duže kuhate, tim će manje vitamina ostati u brokuli.

Koliko brokule je potrebno jesti?

Da biste uživali u brojnim dobrobitima brokule, jedite 1 čašu ovog povrća dnevno ili 2-3 čaše brokule tri puta tjedno.

Kopirati
Drag cursor here to close