Gore

Sušna godina u BiH dovodi do novih poskupljenja hrane

''Osim što je za očekivati da dođe do poskupljenja poljoprivrednih proizvoda, BiH će se suočiti s još jednim problemom.
Lifestyle / Hrana | 26. 06. 2021. u 08:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iza nas je prvi toplinski val ovog ljeta i već su zabilježene temperature i okruglih 40 °C u pojedinim dijelovima BiH.

''Ovo je prava meteorološka uvertira u ljeto koje nas očekuje ove godine '', kazao je Bakir Krajinović, meteorolog Hidrometeorološkog zavoda FBiH.

Meteorolog Hidrometeorološkog zavoda RS-a Igor Kovačić rekao je da će i u srpnju biti veoma toplo i vruće, a u kolovozu se očekuje da će temperatura zraka biti iznad prosjeka, napominjući da velike vrućine prati i velika suša, što je veoma izraženo na sjeveru RS-a. Kovačić je naveo da će ovo ljeto biti toplije od uobičajenog. On je dodao da će do kraja lipnja biti veoma vruće, toplinski val će oslabjeti tijekom vikenda, s malim osvježenjem, ali da će i dalje temperatura ostati između 25 i 30, a na sjeveru i jugu 33 stupnja, što je osvježenje za pet do sedam Celzijevih stupnjeva.

''Nakon tog ponovno imamo porast temperature do 35 ili 36 stupnjeva, a na samom kraju mjeseca i osvježenje '', rekao je.

Kovačić je naveo da će prvi tjedan srpnja biti dosta promjenljiv s čestim nestabilnostima, najvjerojatnije od kraja prve dekade srpnja, a do kraja mjeseca ponovno će biti veoma toplo i vruće vrijeme. On je dodao da dugoročne prognoze pokazuju da će i kolovoz imati temperaturu iznad prosjeka, napominjući da ove velike vrućine prati i velika suša, što je jako izraženo na sjeveru. Paklena vrućina i suša u BiH imat će negativne posljedice na poljoprivrednu proizvodnju u Bosni i Hercegovini.

Poljoprivredne kulture na udaru

''Sada je na udaru pšenica. Procjene su kako će prinos u BiH biti umanjen za najmanje 30 posto. I ječam je pretrpio ovaj toplinski udar i neće biti očekivane kvalitete'', kazao je za Faktor Savo Bakajlić, član Upravnog odbora Udruge poljoprivrednika BiH i predsjednik Regionalne udruge poljoprivrednika Semberije i Majevice.

I druge poljoprivredne kulture su na udaru.

''Kukuruz može izdržati pod ovakvim vremenskim uvjetima sedam dana, najviše deset. Ne bude li kiše, gotovo ništa nećemo imati od njega. Imamo problem i sa šljivom'', ističe Bakajlić. Uoči sjetve očekivali su da urod ove godine bude rekordan. No, tim planovima ispriječila se snaga prirode.

''Nadali smo se najboljem, a sada živimo i radimo u Semberiji, kao najvećoj žitnici u BiH, u neizvjesnosti. Nikada nismo imali skuplju sjetvu, jer je pandemija koronavirusa utjecala na poskupljenje sjemena, gnojiva i svega onoga što je nužno za sjetvu '', naglašava Bakajlić.
Smatra kako bi ova suša mogla najesen imati dvostruke negativne posljedice za stanovništvo u BiH.

''Osim što je za očekivati da dođe do poskupljenja poljoprivrednih proizvoda, BiH će se suočiti s još jednim problemom. U nedostatku domaće, zdrave hrane doći će do povećanja uvoza. Naši građani trebaju znati da su uvozni proizvodi znatno niže kvalitete, nama stiže otpad iz inozemstva'', poručuje Bakajlić. Nažalost, ni vrijeme ne ide na ruku građanima, čije su lisnice sve tanje i tanje. Potrošačka košarica konstantno raste, dok plaće ili stoje u mjestu ili su sve niže. Cijene osnovnih životnih namirnica u BiH u posljednja tri mjeseca su u laganom porastu.

Cijene nemilosrdno rastu

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, povećane su cijene hrane, bezalkoholnih pića, odjeće i obuće. Mi ćemo dodati: ulje, meso i gorivo samo su neki od proizvoda čije su cijene posljednjih nekoliko mjeseci u porastu. Građani BiH posebno su ogorčeni na cijene ulja, koje su od kraja ožujka do sredine lipnja skočile od 10 do 20%.

U pojedinim trgovinama poskupjeli su šećer i brašno, u trgovačkim centrima diljem BiH nove su cijene mesa. Brašno, kruh, ulje i maslac skuplji su u BiH nego u Srbiji. Prosječna cijena kilograma kruha u FBiH iznosi 2,40 KM, u RS 2, u Srbiji 1,80, dok je u Hrvatskoj 3,20 maraka. Svako novo poskupljenje gura građane u dodatni očaj.

Procjene poljoprivrednika su da će prinos pšenice u Bosni i Hercegovini biti umanjen za najmanje 30 posto.

“Nikada nismo imali skuplju sjetvu jer je pandemija utjecala na poskupljenje sjemena, gnojiva i svega ostalog”, kažu poljoprivrednici, prenosi Večernji list.

Kopirati
Drag cursor here to close