Stvari koje vam mogu uništiti roštilj

Stvari koje vam mogu uništiti roštilj

Lifestyle / Hrana | 01. 05. 2019. u 08:22 Bljesak.info / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako će biti kišno vrijeme, vjerujemo da će brojni sugrađani rado 'okrenuti' roštilj. Kako bi Vam roštilj ispao ukusan, nemojte napraviti sljedeće greške.

Stavljanje hrane na nezagrijane rešetke ili ploču

Bez obzira koristite li plinski ili roštilj na ugljen, površina na koju ćete polagati hranu, ploča ili rešetka, mora biti dobro zagrijana. Stavite li hranu na roštilj koji nije vruć, zalijepit će se, otežati vam okretanje, dobar dio toga što pečete ostat će na i roštilju.

Roštiljanje na prljavim rešetkama

Osim što hrani mogu dati neželjeni okus, prljave rešetke sklonije su prilijepiti na sebe hranu koju pečete, što je posebno izraženo kod pripreme ribe. Kako bi si olakšali i ubrzali sljedeće roštiljanje, rešetke je najbolje čistiti odmah nakon roštiljanja. Ostavite ih na preostalom žaru i dok su još tople uklonite s njih pomoću četke za roštiljanje, ili grumena aluminijske folije koju prihvatite hvataljkom za roštiljanje, ostatke hrane. Operite ih deterdžentom za suđe, dobro isperite, posušite i potpuno ohlađene spremite. Čistite li ih prije upotrebe, dok vam se žar još priprema stavite rešetke da sagori masnoća i preostala hrana od prethodnog roštiljanja, potom četkom sastružite izgorenu prljavštinu, rešetke očistite papirnim ubrusom i na koncu premažite biljnim uljem, piše Tportal.

Preskakanje važnih koraka u pripremi

Prije stavljanja hrane na vruće rešetke roštilja, valja imati na umu nekoliko savjeta koji će joj poboljšati okus i kvalitetu.

- Meso izvadite iz hladnjaka pola sata prije nego ga stavljate na roštilj, kako bi se približilo sobnoj temperaturi.

- Pripremate li na roštilju i povrće, ono teže, zgusnutije ili bogatije škrobom poput krumpira, repe, mrkve ili komorača prethodno blanširajte.

- Osim u iznimnim slučajevima, hranu je bolje nasoliti prije roštiljanja.

Rezanje povrća na pretanke kriške

Volite li na roštilj baciti povrće poput luka, tikvica, paprike ili patlidžana, izbjegavajte rezanje na tanke kriške. Osim što će vam trebati više vremena i žara za pripremu, pretanko narezano povrće lakše će se raspadati ili kod okretanje skliznuti između rešetki u žar. Za brže i lakše okretanje povrće možete nanizati u ražnjiće.

Ostavljanje previše masnoće na mesu

Prilikom pripreme mesa za roštilj, odstranite s njega višak masnoće. Stavite li previše masnog tkiva iznad vrućeg žara, topit će se i cijediti po žaru, a to uzrokuje neželjenu pojavu plamena zbog kojega hrana na roštilju zagara i nema željeni okus.

Nepripremljeni svinjski kotlet

Položite li svinjski kotlet, osobito tanje komade, na vruće rešetke roštilja, brzo ćete dobiti savijeni komad mesa kojega će biti teže ujednačeno ispeći na svim dijelovima. Prsten masnog i vezivnog tkiva oko kotleta na visokim temperaturama brže se steže od mesa i tako izobliči komad koji smo stavili na roštilj. Prije roštiljanja, napravite proreze na toj ovojnici svakih nekoliko centimetara.

Pečenje mesa na roštilju 'odoka'

Kako bi izbjegli nedovoljnu ili prekomjernu termičku obradu bjelančevina mesa, najsigurnije je koristiti termometar za meso. Da bi bilo gotovo, unutarnja temperatura mesa mora dosegnuti oko 75 stupnjeva Celzijevih. Nakon svake upotrebe, ako meso nije dosegnulo sigurnu temperaturu koja ubija bakterije, termometar očistite, a osobito ako se radi o mesu peradi.

Paljenje ugljena pomoću benzina za upaljače

Tekućina za paljenje ugljena nema bez razloga miris po benzinu, a imat će ga vjerojatno i hrana koju na tako pripremljenom žaru pečete. Za prirodni, dimni miris žara, ugljen zapalite u starteru - limenoj cijevi s rupama.

Briketi ugljena su jedino što vam treba za žar

Žar briketa možda je postojaniji, ali pečete li plodove mora ili paprike, trebat ćete veću temperaturu kakvu u početku daje ugljen od tvrdog drveta. Njegovo kasnije lagano tinjanje odlično je za pečenje na nižim temperaturama, što je poželjno kod pečenja cijelog pileta ili većeg komada svinjskog mesa, piše T-portal.

Odvraćanje pažnje od roštilja

Dodavanje lopte, frizbija ili piva ekipi za koju se znojite kraj roštilja, ili njihovih fotografija na Instagram, možda vam se čini tako problematično, no kako se bi morali sramotiti s pougljenim komadima koje im servirate, radije se potrudite pronaći nekoga tko će fotografirati vas i dodavati pivo vama, u razumnim količinama.

Variranje temperature zbog zapostavljanja žara

Ujednačenost temperature treba održavati što je više moguće. Prije početka roštiljanja ugljen treba ostaviti da se užari, a spreman je kad ga prekrije tanki sloj sivog pepela. Kad taj sloj prevlada, temperatura će pasti pa ako imate više toga za roštiljati, ne zaboravite povremeno na žar ubaciti nekoliko komada ugljena ili pripremajte novi žar u starteru.

Miješanje sirovog i pečenog mesa

Kao i u kuhinji, kod roštiljanja je važno voditi računa o sigurnosti hrane. Temperatura je u mesu kojega ste ispekli ubila potencijalno opasne bakterije, no stavite li pečeno meso u posudu u kojoj ste ga nosili dok je bilo sirovo, vratit ćete bakterije natrag. Stvar je još gora ako pečenom mesu pokušate povećati sočnost vraćajući ga u marinadu u kojoj je sirovo ležalo.

Kopirati
Drag cursor here to close