Slovenija

Stupio na snagu najstroži pravilnik o transmasnoćama u hrani

Provjera sadržaja transmasnoća u hrani primjenjivat će se za uvoznike, distributere i prodavače hrane, objavila je uprava za sigurnost hrane.
Lifestyle / Hrana | 08. 04. 2019. u 13:28 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon isteka jednogodišnjeg prijelaznog razdoblja u Sloveniji je u ponedjeljak stupio na snagu pravilnik kojim se sadržaj transmasnih kiselina u prehrambenim proizvodima smanjuje na najviše dva grama ukupnog sadržaja masnoća, a za nadzor primjene zadužena je uprava za sigurnost hrane.

Nacionalni institut za nutricionistiku naveo je da se radi o najstrožem propisu te vrste u svijetu budući da se ograničenje odnosi ne samo na prehrambene proizvode koji se nalaze u prodaji nego i na predpakiranu hranu, koja u originalnoj ambalaži završava na prodajnim policama, te hranu u gostionicama i restoranima.

Ističe se da je Slovenija time napravila važan korak u zamjeni djelomice hidrogeniranih biljnih masnoća u hrani drugim sastojcima.

Provjera sadržaja transmasnoća u hrani primjenjivat će se za uvoznike, distributere i prodavače hrane, objavila je uprava za sigurnost hrane.

Slovenski proizvođači prehrambenih proizvoda objavili su da su se na novi pravilnik dobro pripremili i da već duže vrijeme ne koriste sirovine s višim udjelom transmasnih kiselina, dok se produkti koji kriterij ne zadovoljavaju ne smiju naći na slovenskom tržištu, prenosi Hina.

Transmasne kiseline nastajaju kao nusproizvod djelomične hidrogenacije biljnih ulja te kod duljeg zagrijavanja biljnog ulja na višim temperaturama, a na zdravlje imaju brojne negativne učinke na metabolizam, posebno u razvoju ateroskleroze i kardiovaskularnih oboljenja.

Kopirati
Drag cursor here to close