Hrana koja pomaže i odmaže

Što trebate izbjegavati, a što jesti kada vas muči probava

Što jesti, a koje namirnice izbjegavati ako imate proljev (dijareju).
Lifestyle / Hrana | 23. 03. 2021. u 08:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ako imate proljev ili dijareju, hrana može biti zadnja stvar na vašoj listi prioriteta, ipak važno je piti vode kako ne bi došlo do dehidracije koja je i najopasnija stvar dijareje, ali se ne smije zaboraviti niti na unos nutrijenata, ističe dr. Deepti Mundukur.

Neke će namirnice samo još pogoršati stanje, pa je važno paziti što jedete kako bi simptome olakšali a ne pogoršali. Kuhano povrće, juha, bijelo pileće meso i jaja su neke od namirnica koje biste trebali jesti ako imate proljev.

Namirnice koje trebate izbjegavati uključuju ljutu hranu, šećer, mlijeko i namirnice pune masnoće. Uvijek je potrebno izbjegavati namirnice koje uzrokuju nadutost.

Možda ste čuli za BRAT prehranu koja se sastoji od banana, riže, soka od jabuke i tosta, a savjetuje se onima koji pate zbog proljeva. Možda nije idealan prehrana za svaki dan, ali ako imate probavnih problema, pomoći će vam. Evo nekoliko namirnica koje biste trebali jesti ako imate proljev, piše Ordinacija.hr.

5 vrsta namirnica koje trebate jesti kada imate proljev

1. Namirnice s malo vlakana i bez škroba

Dok su vlakna obavezan nutrijent koji će utjecati na redovitu probavu, kada se radi o proljevu nisu dobro došla jer olakšavaju probavu i potiču rad crijeva.  Kuhana riža, tijesto, pšenica ili zob mogu pomoći.

2. Kuhano povrće

Sirovo povrće se nešto teže probavlja i može uzrokovati probleme u smislu plinova i nadutosti, pa je kuhano povrće najbolja opcija kada imate problema s vodenastom stolicom. Mundkur savjetuje da kuhate grašak, krumpir i mrkvu.

3. Juha i krekeri

Juha može nadoknaditi izgubljenu tekućinu i nutrijente, dok su krekeri u ovom slučaju dobri jer sadrže dosta soli. Proljev može rezultirati velikim gubitkom tekućine i elektrolita, minerala poput natrija i kalija, pa će slana hrana pomoći da popravite tu sliku.  

4. Piletina ili puretina

Masna hrana s visokim udjelom masnoća može samo pogoršati proljev, pa je pametno jesti čisto pileće ili pureće meso. Mundkur savjetuje da pečete meso i jedete ga bez određenih začina koji mogu iritirati. Svježe začine poput bosiljka, peršina, ružmarina i origana smijete koristiti.

5. Jaja

Kuhana jaja su sigurna za korištenje kad imate proljev, no ako ih pripremate bez puno maslaca, sira ili začina. Kajgana s malo soli će biti sasvim dovoljna.

5 vrsta namirnica koje ne smijete jesti kada imate proljev

Naravno da postoje i namirnice koje će samo pogoršati stanje, a Mendkur savjetuje da prvo razgovarate sa svojim liječnikom o tome koje namirnice mogu uzrokovati probleme ako imate kronični proljev ili ste na neke namirnice alergični.  

1. Namirnice pune masnoća

Namirnice koje su masne mogu samo pogoršati stanje jer ponekad proljev može kratko utjecati na mogućnost organizma da apsorbira masnoće. "Namirnice s puno masnoća bi se trebale izbjegavati dok se stvari ne vrate u normalu“, napominje Mundkur. Pržena hrana, masno meso, orašasti plodovi, namazi i preljevi su stvari koje biste trebali izbjegavati.

2. Mliječni proizvodi

Možda nećete moći probaviti i mliječne proizvode dok imate proljev, a ponekad će stanje ostati isto i nekoliko tjedana nakon što problemi prođu. Na neko vrijeme zaboravite na mlijeko, sir i maslac. Jogurt je ipak opcija jer sadrži probiotike koji vam mogu pomoći u ovoj situaciji.

3. Ljuta hrana

Ljuta hrana i začini mogu iritirati probavni sustav i samo dodatno otežati stvari pa ih je pametno izbjegavati kada imate probleme s probavom. Ako niste znali, onaj ljuta senzacija koju osjetite kada unosite ljutu hranu u usta, jednako je jaka i kada izlazi van iz organizma. Ako vam nedostaje okusa hrani, dodajte svježe začine i sol koji će nadomjestiti gubitak elektrolita.

4. Slatke namirnice

Šećer će sigurno pogoršati proljev jer uzrokuje otpuštanje previše vode iz crijeva, pa će stolica sigurno biti mekana. Izbjegavajte slatka pića i hranu, pa čak i ako se radi o umjetnim sladilima.

5. Namirnice koje uzrokuju plinove

Neke će namirnice uzrokovati plinove i trebale bi se izbjegavati kada imate proljev. One su:

  • Grašak i mahunarke poput graha i slanutka, jer su puni vlakana i sadrže jedan oblik šećera koji se teško probavlja
  • Povrće poput brokula, zelja i kelja sadrže iste te šećere koji se sporo probavljaju
  • Žvakaće gume koje će uzrokovati gutanje velikih količina zraka, što vodi do stvaranja plinova
  • Pića koja su gazirana jer također mogu uzrokovati pojavu plinova

 

Kopirati
Drag cursor here to close