Upoznajte čiburek!

Ruska prijetnja bosanskom bureku?

Neki smatraju da je čeburek brza hrana, dok ga drugi tretiraju kao gurmansku poslasticu. Prikladan je kao večera uz romantični izlazak ili izlazak na piće s društvom.
Lifestyle / Hrana | 12. 02. 2020. u 12:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čeburek je u sovjetsko doba bilo nevjerojatno popularno jelo, posebno nakon 1989. godine, kada je objavljen ukaz kojim je Krimskim Tatarima dozvoljeno da se slobodno naseljavaju diljem SSSR-a. Oni su sa sobom ponijeli svoj omiljeni specijalitet: tijesto punjeno mljevenim ili sitno sjeckanim mesom, prženo u dubokom ulju ili masti (prema izvornom receptu).

Kako je čeburek bio sve popularniji, pojavilo se sve više lokala i kioska koji su ga imali u svojoj ponudi. Ljudi su stajali ispred njih u redovima čekajući svoj čeburek. Stvar je u tome da je, čak i u svom najekskluzivnijem obliku, ova "pita" jeftina, a uvijek vrlo ukusna. Zato se može reći da su kiosci s čeburekom mjesta na kojima se brišu sve granice socioekonomske nejednakosti, piše Russia Beyond Croatia.

Neki smatraju da je čeburek brza hrana, dok ga drugi tretiraju kao gurmansku poslasticu. Prikladan je kao večera uz romantični izlazak ili izlazak na piće s društvom.

Jedini "problem" s čeburekom je to što ga je vrlo nezgodno jesti, jer postoji opasnost da umastite ruke, odjeću i lice! Zapravo, smatra se da je potrebna prava vještina da se jede čeburek, jer je sok koji se iz njega cijedi također i njegov najukusniji dio!

"Moj otac je svoj prvi čeburek probao sa 6 godina. Njegovi roditelji su dugo živjeli u Alžiru, gdje je moj djed radio kao bušač bunara. Jednom je moj tata na poklon dobio blistavo bijelu košulju s malom plavom kravatom i malom slikom koze. Moja prabaka mu je dala to da obuče kada je prvi put išao na čeburek. Ali, čim je otac zagrizao prvi zalogaj, istisnuo je mast na kravatu, od čega je ostala velika mrlja, koja je naljutila i mog oca i moju baku! U svakom slučaju, priča o tome nije zaboravljena ni do danas, a ona mala kravata se čuva da nas podsjeti na doživljaj s čeburekom iz očevog djetinjstva!

Sastojci:

- 2 šalice brašna
- 1 šalica vode
- 1 jušna žlica ulja
- 1 žličica soli
- 400 g mljevene govedine
- ½ crnog luka
- sol, kumin, papar
- ulje za prženje

Priprema:

1. Pomiješajte u zdjeli brašno i sol. Dodajte jušnu žlicu ulja u šalicu vode, a zatim to ulijte u sol i brašno. Pomiješajte sve sastojke i tijesto oblikujte u kuglu. Umotajte tijesto u plastičnu foliju i ostavite 30 minuta do sat vremena da odleži u hladnjaku.

2. Sitno nasjeckajte luk i pomiješajte ga s mljevenim ili sitno sjeckanim goveđim mesom. Dodajte sol, kumin u prahu i mljeveni papar. Dobro promiješajte.

3. Kada tijesto odleži, izvadite ga iz hladnjaka i mijesite na površini posutoj brašnom, dok ne postane glatko i ne počne se odvajati od prstiju. Podijelite tijesto na dva dijela i razvucite ga na 2-3 milimetra debljine.

4. Od tijesta narežite velike krugove i na jednu polovicu svakog kruga stavite punjenje od mesa. Rubove tijesta namažite vodom i preklopite tijesto. Istisnite višak zraka i zalijepite rubove. Zatim ih pritisnite vilicom.

5. Zagrijte veliku tavu s uljem na oko 180 °C. Kada je ulje spremno, pržite svaki čeburek oko 2 minute uz preokretanje. Ako je ulje prevruće, tijesto će prebrzo gorjeti, a punjenje će ostati sirovo. Zato pržite na srednjoj temperaturi.

6. Ostavite čebureke da se malo prohlade prije služenja, ako možete odoljeti mirisu!

Kopirati
Drag cursor here to close