Desert

Starinski recept za prhke štrudlice s pekmezom

Ove štrudlice su dokaz da su jednostavne stvari često i najbolje.
Lifestyle / Hrana | 20. 12. 2023. u 21:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedan starinski recept od malo sastojaka, bez puno filozofiranja, odličan da se zasladite uz kavu ili čaj. Ove štrudlice su dokaz da su jednostavne stvari često i najbolje.

Sastojci

250 g margarina

180 g (1 čaša) kiselog vrhnja

1 vanilin šećer

500 g mekog brašna

pekmez (od dunja ili šljiva)

šećer u prahu za posipanje

Priprema

U plastičnu posudu nasjeckajte omekšali margarin na listiće. Ubacite vrhnje, vanilin šećer i brašno i rukom zamijesite fino glatko tijesto. Dobiti ćete jako lijepo tijesto koje se ne lijepi i neće biti potrebe da dodajete još brašna. Tijesto je odmah spremno za rad.

Napomena: u tijesto ne ide šećer jer štrudlicama sasvim dovoljnu slatkoću daju pekmez i šećer u prahu posut odozgo, ali ako volite slađe, slobodno dodajte i u tijesto 1-2 kašike šećera. Pobrašnite radnu površinu i istresite tijesto. Razvaljajte ga na veliki pravokutnik na otprilike 3 mm debljine. Tijesto izrežite na trake 8 cm širine. Po sredini svake trake rasporedite pekmez. Jako je važno da pekmez bude što čvršći kako vam ne bi iscurio.

Savijte krajeve trake tako da dobijete dugačku štrudlu, i obvezno prstima pritisnite krajeve na sastavu da se štrudla ne bi rastvorila. Okrenite štrudlu na drugu stranu, tako da vam sastav dođe dole. Prebacite štrudlu u plah za pečenje obložen papirom za pečenje. Ponovite ovaj postupak sa svim trakama tijesta.

Tek kada ste poslagali sve štrudle, izrežite svaku štrudlu na male štrudlice, dužine oko 5 cm, ili već na željenu veličinu. Ovo je  bolja metoda nego da pojedinačno stavljate svaku malu štrudlicu u pleh, jer će ovako biti pripijene jedna uz drugu čime ćete spriječiti da pekmez iscuri.

Štrudlice speći na 180 stupnjeva, 25-30 minuta, odnosno dok blago ne porumene. Na samom kraju pečenja pojačajte pečnicu na 200 stupnjeva na par minuta dok dobijete željenu boju.  Kad se ohlade pospite po njima šećer u prahu, a čuvajte iz zatvorene u limenoj kutiji.

Kopirati
Drag cursor here to close