Omiljeni jesenski desert

Sočan i kremast kesten pire možete napraviti i sami, a evo i kako

Omiljeni jesenski desert, kesten pire, nije nimalo teško pripremiti, pa smo pronašli sjajan recept.
Lifestyle / Hrana | 30. 10. 2020. u 10:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kesteni su ukusni i hranjivi, bogati mineralima i vitaminima, a osim u kuhanoj i pečenoj verziji, volimo ih jesti u desertima. Mnogima omiljena jesenska slastica upravo je kesten pire – mekana i sočna krema nerijetko upotpunjena šlagom.

Osim što ga možete jesti samog, kesten pire se može iskorititi i za pripremu raznih drugih kolača, torti, ali i slanih jela. Stoga je dobro znati kako ga brzo napraviti, a da bude jednako ukusan kao i onaj iz vaše omiljene slastičarnice. Laganog, aromatičnog okusa i sočne teksture, nije ni čudo da je ova slastica mnogima sinonim ukusne jesenske hrane, piše Jolie.hr.

 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 

 

Objavu dijeli Catering Favory (@cateringfavory)


Ono što treba znati prije no što se odvažite na pripremu kesten pirea je to da je pri njegovoj pripremi najzahtjevniji dio zarezivanje i kasnije guljenje kestena. Ovaj dugotrajni postupak najbolje je podijeliti na više ruku, tj. osoba, pa će i priprema biti brža. Sigurni smo da će svi voljno prionuti pripremi, osobito kada se sjete kombinacije okusa čokolada, kestena i šlaga koja je karakteristična za ovaj recept.

Sastojci:

1 kg neočišćenih kestena (600 g očišćenih)
200 ml vode
70 grama šećera
50 ml ruma
15 ml arome vanilije
300 ml vrhnja za šlag
narezana čokolada

Postupak pripreme:

Kestene zarežite nožićem oko 1 mm dubine i stavljajte u posudu u kojoj će se kuhati. Nalijte hladne vode tek toliko da prekrije kestene, malo posolite vodu i stavite da se kuha u kipućoj vodi 15 do 20 minuta. Zatim procijedite vodu, a kestene izvadite iz kore kad se malo ohlade. Usipajte zatim vodu u posudu na štednjaku i dodajte joj šećer. Miješajte sve skupa dok se šećer ne rastopi, a zatim ulijte još i rum i aromu vanilije. Kada sve zakuha, kuhajte još 3 minute. U blender stavite očišćene kestene i sameljite ih te im zatim dodajte tekućine po potrebi da se dobije kremasta smjesa, ali pazite da ne postane prerijetka. Dobivenu kremu protisnite kroz pasirku i u obliku rezanaca poslužite u zdjelice ili čašice. Sve ukrasite šlagom i narezanom čokoladom te prije posluživanja dobro ohladite.

Kopirati
Drag cursor here to close