Prirodni čistači krvnih žila

Snizite visoki krvni tlak i pazite na srce s ovih 7 namirnica

Želite sniziti visoki tlak i paziti na srce? Ovih 7 namirnica prirodno čiste krvne žile
Lifestyle / Hrana | 29. 10. 2018. u 08:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ako vam je cilj očuvati zdravlje srca, postoji puno namirnica koje će odčepiti arterije, sniziti krvni tlak i smanjiti mogućnost upale.

Većina namirnica na listi sadrži zdrave masnoće, antioksidante, potiču lučenje hormona i apsorpciju nutrijenata. Osjećajte se bolje i ne brinite o zdravlju srca uz ove namirnice;

Šparoge

Ovo je jedna od najboljih namirnica za čišćenja arterija jer sadrže puno minerala, vlakana i vitamina. Smanjit će krvni tlak i spriječiti nastanak plaka koji može dovesti do ozbiljnih problema.

  / Šparoge

Avokado

U 100 grama avokada se nalazi 14 posto. Unos preporučene dnevne količine kalija važno je za smanjivanje krvnog tlaka, a samim time se smanjuje i rizik od srčanog udara. Avokado može smanjiti razinu triglicerida i kolesterola, što znači da može smanjiti rizik od raznih srčanih oboljenja. Čak je osam istraživanja dokazalo kako upravo kod ovih oboljenja avokado djeluje preventivno te da drastično smanjuje razinu lošeg kolesterola, dok povećava razinu dobrog kolesterola, HDL-a, do 11 posto, a da smanjuje razinu triglicerida do čak 20 posto.

Brokula

Prepuna je vitamina K koji sprečava kalcifikaciju arterija, a zbog antioksidanata koje sadrži prevenira oksidaciju LDL kolesterola koji može dovesti do težih srčanih oboljenja. Vlakna iz brokule će regulirati krvni tlak.

  / Brokula

Chia sjemenke

Većina masnih kiselina koje nalazimo u chia sjemenkama su zdrave, nezasićene masne kiseline, s preko 50% udjela omega-3 masnih kiselina. Redovan unos omega-3 masnih kiselina povezan je sa smanjenim rizikom od razvoja kardiovaskularnih bolesti. Chia je bogata mineralima koji u tijelu funkcioniraju kao elektroliti te sudjeluju u pravilnom radu mišićnog sustava i srčanim funkcijama. Chia je posebno bogata magnezijem (335 mg/100 g chia sjemenki) i umjerenom količinom kalija.

Cimet

Uz činjenicu da potiče učinkovitost inzulina, cimet ima antioksidativna, antibakterijska, antiupalna i svojstva protiv raka. Uz to, može smanjiti i krvni tlak, kolesterol, pa i količinu tjelesne masnoće.

  / Foto: Ilustracija

Kokosovo ulje

Istraživanja su pokazala kako djevičansko hladno prešano kokosovo ulje smanjuje kolesterol i smanjuje rizik od krvožilnih bolesti jer te zasićene masti povećavaju razinu dobrog kolesterola. No, neki stručnjaci ne preporučuju baš svakodnevno konzumiranje kokosovog ulja u prehrani jer njeno prekomjerno konzumiranje potiče stvaranje kolesterola u našem organizmu.

Zeleni čaj

Nekoliko velikih istraživanja potvrdilo je da redovito konzumiranje zelenog čaja smanjuje rizik od udara i bolesti krvožilnog sustava. Ovaj napitak može smanjiti kolesterol, ali čini se da nema utjecaj na krvni tlak.

  / Zeleni čaj
Kopirati
Drag cursor here to close