Talijanski specijalitet

Maritozzo: Slatki doručak uz kavu

Maritozzo su mladići tradicionalno poklanjali djevojkama i unutra sakrivali prsten ili kakav drugi dar.
Lifestyle / Hrana | 18. 11. 2021. u 08:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Doručak u Italiji često uključuje cappuccino i slatka, meka peciva koja se obično razlikuju, ovisno o regiji, a u Rimu ćete naići na nevjerojatni maritozzo. To slatko pecivo punjeno tučenim vrhnjem što miriše na vaniliju priprema se desetljećima, a naziv mu dolazi od talijanske riječi za supruga.

Maritozzo su mladići tradicionalno poklanjali djevojkama i unutra sakrivali prsten ili kakav drugi dar. Čak i ako ne možete putovati, to ne znači da ih ne možete napraviti sami – i uživati uz jutarnju kavu, piše Punkufer.

Sastojci za maritozzo:

540 g brašna
60 g maslaca
250 ml mlijeka
120 g meda
2 jaja, sobne temperature
1 žličica soli
1 žlica instant suhog kvasca
1 žličica cimeta

Sitno naribana korica 1 limuna
Jaje razmućeno s 1 žlicom mlijeka

500 ml vrhnja za šlag
140 g šećera u prahu
2 žličice paste od vanilije ili aroma

Priprema:

1. Odvojite 1/6 šalice brašna od ukupne količine i umutite ga s pola šalice vode u loncu dok ne postane glatko. Zagrijte na srednje jakoj vatri i miješajte dok se ne zgusne i porumeni, oko 5 minuta ili se zagrije na temperaturu od 65 °C. Maknite s vatre pa umiješajte maslac, mlijeko, med, jaja i sol pa miješajte dok se maslac ne otopi.

2. Ostatak brašna, kvasac, cimet i ribanu koricu limuna stavite u posudu električne miješalice s kukom za tijesto i izmiksajte.

3. Dodajte kuhanom tijestu smjesu brašna i izmijesite dok ne postane elastična. Dodajte još malo brašna ako je potrebno; tijesto treba biti elastično i rastezljivo tako da ne puca i vidi se kroz njega. Oblikujte ga u kuglu i ostavite je da se utrostruči na toplom mjestu (45 minuta do sat i pol)

4. Zagrijte pećnicu na 180 °C. Ponovno mijesite tijesto. Lim obložite papirom za pečenje. Lagano pobrašnite ruke i podlogu. Podijelite tijesto na dva dijela, razvaljajte ga u kobasicu, a zatim izrežite na šest dijelova. Oblikujte loptice i ako je potrebno, nauljite dlanove da se tijesto ne lijepi. Kako bi loptice bile jednake, možete ih izvagati tako da svaka bude jednako teška (oko 90 g). Primijetite li pukotine u tijestu, loptice valjajte po radnoj plohi da se izravnaju.

5. Ostavite peciva na toplom mjestu 45 minuta. Premažite ih umućenim jajem i pecite 20-23 minute. Ostavite da se potpuno ohlade na rešetci. Zatim ih prepolovite nazubljenim nožem, ali ne do kraja – neka krajevi ostanu spojeni.

6. Izmiksajte vrhnje sa šećerom i vanilijom u šlag dok ne postane gusto i pahuljasto. Stavite u slastičarsku vrećicu pa napunite peciva netom prije posluživanja.

Kopirati
Drag cursor here to close