Mljac

Slasni zapečeni makaroni s mljevenim mesom i sirom

Lifestyle / Hrana | 01. 10. 2021. u 22:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Shutterstock / Slasne zapečene makarone s mljevenim mesom i sirom

Umak bolonjez (bolognese) čest je gost u našim kuhinjama. Naravno, najčešće ga sljubljujemo s tjesteninom. 

Ako volite ovu kombinaciju, onda morate isprobati recept za zapečene makarone bolognese koji vam donosimo u nastavku, prenosi Zadovoljna.hr

Sastojci za bolonjez:

- ½ kg mljevene junetine
- 800 g pelata
- 2 velike žlice koncentrata rajčice
- 2 mrkve srednje veličine
- 2 stapke celera
- 1 veliki luk
- 1 lovorov list
- 1 dcl suhog bijelog vina
- 1 velika žlica šećera
- sol i papar
- masnoća za pirjanje
- mesni ili povrtni temeljac po potrebi

Ostali sastojci:

- 400 g makarona
- 15 dag parmezana
- 30 dag mozarelle

Priprema:

1. Prvo napravite umak. Luk, mrkvu i celer očistite i nasjeckajte na sitno. Povrće možete usitniti i u sjeckalici. U loncu na malo ulja prepirjajte mljeveno meso dok ne dobije zlatnosmeđu boju. Za to će vam biti potrebno 10-ak minuta.

Uklonite meso iz lonca, a na preostaloj masnoći prepirajajte luk dok ne omekša. Dodajte mrkvu i celer pa pirjajte sve zajedno nekoliko minuta uz redovito miješanje.

2. Sve podlijte bijelim vinom i kuhajte dok ne ispari alkohol. Dodajte pelate i koncentrat rajčice pa dobro promiješajte. Posolite, popaprite, ubacite lovorov list i šećer.

Vratite u lonac mljeveno meso, smanjite temperaturu na laganu, poklopite i pustite da se kuha sat vremena. Povremeno promiješajte umak i ako primijetite da vam nedostaje tekućine, podlijte ga s mesnim ili povrtnim temeljcem. Po potrebi i želji dodatno začinite.

3. Skuhajte makarone prema uputama na pakiranju. Kada su kuhani, ocijedite ih i prebacite u zdjelu s umakom. Dobro ih promiješajte kako bi se povezali s umakom, a zatim u smjesu naribajte parmezan pa opet promiješajte.

Prebacite sve u namašćen kalup u kojem ćete peći makarone. Mozarellu narežite na ploške, posložite po makaronima i stavite u pećnicu zagrijanu na 180 Celzijevih stupnjeva. Pecite 15-tak minuta, dok se sir lijepo ne otopi i ne zapeče.

Dobar tek!

Kopirati
Drag cursor here to close