Tribina ''Dijete i ja''

Širokobriježani učili o (ne)pravilnoj ishrani djece

Tribina je bila interaktivna te su roditelji postavljali pitanja stručnjacima koji su im davali adekvatne odgovore.
Lifestyle / Hrana | 21. 03. 2018. u 20:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tribina ''Dijete i ja'' s osvrtom na užurbanost života i nepravilnu ishranu održana je u srijedu navečer u kinu Borak u Širokom Brijegu. 

Tribinu su organizirali Dom zdravlja Široki Brijeg i Roditeljsko vijeće Druge osnovne škole Široki Brijeg, a gošće predavačice bile su prim.dr. Željka Bilinovac, endokrinolog-dijabetolog te Nevena Pandža, magistrica nutricionizma.

Sve veći broj pretile djece u Hercegovini te sve češći boravci djece školske dobi u bolnici zbog problema izazvanih nepravilnom prehranom bili su razlozi organiziranja ove tribine, istaknula je doktorica Bilinovac navodeći da su taj problem uočili djelatnici u zdravstvenim i odgojno-obrazovnim ustanovama.

Roditelji igraju veliku ulogu u ishrani djece jer ona često oponašaju roditelje koji bi im trebali biti primjer u razvijanju sklonosti zdravoj prehrani.

Nutricionistica Pandža kaže kako je mladoj osobi zanimljivije što jede i na kakvoj je dijeti Kim Kardashian nego savjet stručnjaka.

''Trebalo bi što prije uvesti edukaciju o pravilnoj ishrani u sustav obrazovanja, jer znanstvena istraživanja pokazuju da se pojedinac hrani u skladu s onime što zna o prehrani. Što više neki pojedinac zna o pravilnoj prehrani, postojat će i veća tendencija za pravilnu ishranu'', istaknula je nutricionistica Nevena Pandža, članica Hrvatskog društva nutricionista i dijetetičara i Hrvatskog zbora nutricionista te ambasador "Jamie Oliver - Food Revolution" projekta za Bosnu i Hercegovinu.

Ona savjetuje vraćanje bakinoj kuhinji, odnosno varivu s puno povrća, te konzumaciji voća i žitarica. Također, savjetuje što više kretanja u prirodi. 

Tribina je bila interaktivna te su roditelji postavljali pitanja stručnjacima koji su im davali adekvatne odgovore.

Kopirati
Drag cursor here to close